Sašo Slaček: Temeljni pojmi socializma

Vabljeni na drugo srečanje cikla predavanj o socialistični teoriji, ki bo potekalo v sredo, 9. oktobra ob 18h. Predaval bo Sašo Slaček.

FB dogodek >>

V predavanju bomo poskusili razvozlati uganko, ki jo zastavi Ježek v svoji pesmi: vprašanje, od kod izvira dvojnost družbe, kjer se “eden rodi za čast in oblast, drug za trpljenje, ki božja je mast”. Ta razkol očitno ni naravna danost in ga torej ne moremo zapopasti z naravoslovnimi pristopi kot je Darwinova teorija evolucije. Ježek nas torej opomni, da moramo cepitev družbe v vladajoče in podrejene razrede razumeti kot družben pojav, ki je nastal zaradi človeškega delovanja. Pa ne le razumeti, saj se v končnem vprašanju “kdaj bo imel ta Darwin prav” izjasni zahteva, ki iz takšne zastavitve nujno izhaja. Če je razredna družba namreč krivična in če ni dana od boga temveč je posledica človeškega delovanja, jo je treba ne le opazovati in analizirati, temveč se proti njej tudi boriti.

S tem smo že začrtali osnovne zahteve, ki jim mora zadostiti socialistična družbena analiza: prepoznati mora razklanost družbe med vladajoče in podrejene razrede, to razklanost pojasniti kot družben pojav in ponuditi smernice za politično delovanje, ki bo zmožno odpraviti razredno gospostvo.

Sašo Slaček je koordinator programske skupine Levice. Zaposlen je kot raziskovalec na Fakulteti za družbene vede, kjer trenutno največ pozornosti posveča vplivom digitalnih tehnologij na novičarsko delo in komunikacijskim politikam SFRJ.

Deli.