Luka Mesec: Kaj je demokratični socializem

V sredo, 25. septembra, ob 18. uri vabljeni na prvo predavanje in otvoritev cikla predavanj Razred – osnove socialistične teorije. Uvodno predavanje bo imel koordinator stranke Luka Mesec.

Luka Mesec: Kaj je demokratični socializem

Charlotte: “Ta fant je iz delavskega razreda.”
Miranda: “Delavski razred?”
Carrie: “Draga, novo tisočletje je, o stvareh, kot je ‘delavski razred’, ne govorimo več.”
– utrinek s pogorišča socializma

Socializem je nedvomno imel v 20. stoletju “veter v jadrih in zgodovino na svoji strani”, kot je zapisal Tony Judt. Ob začetku druge polovice tega stoletja so se zahodni voditelji bali trenutka, ko bodo socialistične države dohitele in prehitele kapitalistične, ekonomisti pa so špekulirali o konvergenci med socializmom in kapitalizmom. A ob koncu stoletja, kot je razvidno iz zgornjega citata iz prve sezone serije Seks v mestu, od njega ni ostalo nič. Socializem je bil prej kletev kot obljuba, prej strah kot upanje, delavski razred pa je že sredi 70. začel odpravljati francoski predsednik d’Estaing, ki je med prvimi ugotovil, da smo danes “vsi srednji razred”.

V uvodnem predavanju v šolo socializma bom poskušal podati iztočnice za razpravo o tem kam je izginil delavski razred, oziroma zakaj danes voli desnico; zakaj se je levica po Evropi znašla v “kletki 10%”; s kakšnimi politikami utreti pot socializmu v 21. stoletje in kako si zamišljati postkapitalistično družbo danes.

Luka Mesec je aktivist, poslanec in koordinator stranke Levica. Diplomiral je iz evropskih študij. Kot študent je bil aktiven v društvu Polituss na FDV, potem v okviru Fronte prekarcev in Delavsko-punerske univerze. V letih 2013 in 2014 direktor Inštituta za delavske študije, od leta 2013 dalje koordinator Iniciative za demokratični socializem. Leta 2014 je bil izvoljen za poslanca v Državnem zboru in v prvem mandatu Levice tudi vodja poslanske skupine, od leta 2017 je koordinator stranke.

Deli.