Vabilo: Vrednote NOB v Evropi

Četrtek, 9. maj
19h CSK France Prešeren, Ljubljana
FB dogodek

Govorci: Violeta Tomić, Tit Turnšek, Julka Žibert, Jani Šefman.
Moderira: Lenart Žavbi.

Levico in ZZB NOB druži zaskrbljenost nad rastočim vplivom skrajno desne politike po vsej Evropi. Tudi v Sloveniji in njeni okolici. Predsednik Evropskega parlamenta Tajani si je tako nedavno v Bazovici privoščil popolnoma nesprejemljivo izjavo. Orbanovi diplomati Slovenijo pozivajo k sankcioniranju Mladine zaradi ”politično neodgovorne naslovnice”. Domača desnica ob neljubem požaru v katedrali Notre Dame zopet širi strah in paniko. Spodbujanje sovraštva in širjenje sovražnega govora, potvarjanje zgodovine, nedemokratičnost in razmah nacionalizmov ostajajo tako pri nas kot v Evropi nekaznovani, aktualna politika pa nanje več kot očitno nima zadovoljivega odgovora. Še več – prav politični ukrepi elit, ki se izmenjujejo na oblasti brez jasne vizije prihodnosti, so tisto, kar je pripeljalo do vzpona skrajne desnice.

Prepričani smo, da tako Evropa kapitala kot fašistoidna politika, ki hodita z roko v roki, uničujeta socialno državo ter upe o boljšem življenju in blaginji v združeni Evropi, ki mora zato na prvo mesto zopet postaviti kakovost življenja državljank in državljanov.

Brez dvoma nas zgodovina uči, da brez partizanskega odporniškega gibanja v NOB in organiziranega odpora OF proti okupatorju Republika Slovenija danes ne bi bila suverena država, ki ima moč krojiti skupno prihodnost Evrope. Verjamemo, da je zato čas, da tudi v evropsko politiko vnesemo vrednote NOB, ki jih je nujno ohraniti in prenesti na mlade generacije. Le na temeljih protifašizma in vrednot, kot so mir, suverenost, svobodomiselnost, enakopravnost, solidarnost in tovarištvo, je namreč mogoče oblikovati novo evropsko politiko, ki bo temeljila na spoštovanju človekovih pravic in socialni pravičnosti.

Za Evropo ljudi, ne kapitala!

V upanju, da se nam ob obletnici zmage pridružite, vas tovariško pozdravljamo,
Levica

Deli.