Venezuela na razpotju

Vabljeni na pogovor o dogajanju v Venezueli, ki bo potekal v četrtek, 28. marca ob 19h v galeriji ŠKUC v Ljubljani. Sodelujejo:

  • Violeta Tomić, poslanka Državnega zbora stranke Levica
  • Branko Soban, dolgoletni novinar zunanje politike časopisa Delo
  • Igor Mekina, publicist pri Mladini
  • (moderira Matjaž Razdrih)

Venezuelo pretresa huda kriza, h kateri je močno prispevalo vmešavanje geopolitičnih akterjev, pod praporjem ameriškega izvažanja demokracije. Bolivarska republika Venezuela kot simbol latinskoameriškega protiimperializma predstavlja trn v peti za ZDA in njenih satelitskih partneric že desetletja.

S ponovno izvolitvijo predsednika Madura maja lani so se začeli resni poskusi delegitimiziranja volitev in stabilnosti Venezuele kot suverene države. Pridružile so se tudi desničarske in skrajnodesničarske vlade, na čelu s t.i. limsko skupino, ki se zavedajo pomena venezuelskih zalog nafte in drugih naravnih virov. Vsem je skupno, da za krizo krivijo izključno politiko predsednika Nicolasa Madura.

Namesto tega se postavljajo na stran nameščenca in uzurpatorja – samooklicanega predsednika Juana Guaidoja, ki je sicer vodja opozicije in predsednik skupščine. Do prevzema predsedniškega mandata nima legitimne pravice, zunanje sile, ki pa ga priznavajo ali prepoznavajo, pa s tem kršijo mednarodno pravo.

Prihodnost Venezuele je negotova. Del mednarodne koalicije, ki se na nedopusten način vmešava v notranje zadeve Venezuele, je tudi Slovenija, s ‘prepoznanjem’ Guaidoja s strani Vlade oziroma ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja.

Kakšna je politična in gospodarska perspektiva Venezuele? Kaj ponujata predsednik Maduro in opozicijski predsednik Guaido za rešitev nastale situacije? Kakšna je vloga medijev pri pošiljanju (dez)informacij? Na ta in druga aktualna vprašanja nam bodo pomagali odgovoriti poslanka Violeta Tomić ter novinarja Branko Soban in Igor Mekina.

Deli.