IDS Obalno-kraška: podpora tržaškim tovarišem na lokalnih volitvah 2016

Iztok Furlanič

V Italiji bodo v juniju 2016 potekale lokalne volitve po večinskem in dvokrožnem sistemu. To bo pravi politični test za kritizirano Renzijevo vlado, saj bo glasovalo 15 milijonov ljudi, predvsem v velikih mestih, kot so Rim, Milan, Neapelj, Turin in Trst (v nedeljo, 5. 6. 2016).

Trst je doslej upravljala leva sredina z županom Robertom Cosolinijem, ki pa je z zasukom Demokratske stranke (PD – Partito democratico) v desno prilagodil linijo in iz občinske koalicije pregnal komuniste ter predsednika občinskega sveta, Iztoka Furlaniča. V Trstu je znana polemika glede vloge partizanov pri osvobajanju Trsta: Cosolini je namreč dal postaviti obeležje v spomin na odhod slovenskih partizanov iz mesta, češ da je to bila prava osvoboditev, čemur je Furlanič ostro nasprotoval.

Tokrat je Cosolini zasnoval sredinsko zavezništvo, v katerem presenetljivo sodeluje tudi Levica, ekologija in svoboda (SEL – Sinistra, ecologia e libertà), v državnem parlamentu opozicijska stranka, v deželi Furlaniji-Julijski krajini pa sodeluje v vladi Debore Serracchiani pod taktirko PD. Levica bo v Trstu nastopila samostojno, a razdeljeno zaradi odločitve zmernejših levičarjev, da oblikujejo samostojno stranko brez komunistov, kljub pobudi slednjih za oblikovanje skupne liste. Tako se bosta za glasove levega volilnega telesa potegovali Italijanska levica za Trst (SÌ – Sinistra per Trieste) z županskim kandidatom Marinom Sossijem, in Združena levica (Sinistra unita) s svojim neodvisnim županskim kandidatom Iztokom Furlaničem. V to koalicijo so se povezali neodvisni posamezniki in člani obeh komunističnih strank: Komunistična stranka Italije/Partito comunista d’Italia (KSI/PCDI) in Stranka komunistične prenove/Partito rifondazione comunista (SKP/PRC).

V Trstu kandidira 11 županskih kandidatov in 20 list. Skoraj gotovo je, da nobena koalicija oziroma posamezna stranka ne bo zmagala v prvem krogu, zato bo potrebna balotaža med prvima županskima kandidatoma. Največ možnosti za preboj v drugi krog se pripisuje trenutnemu sredinskemu županu Robertu Cosoliniju, Claudiu Menisu (Gibanje 5 zvezd komika Beppeja Grilla) in desničarju Robertu Di Piazza s podporo šestih strank oziroma list.

 

Deli.