Levica Ljubljana: Otvoritve Centra Rog se v Levici ne bomo udeležili

Danes se bo odvijala uradna otvoritev novega Centra Rog. V Levici se otvoritve ne bomo udeležili in ponovno jasno izražamo podporo prizadevanjem za ohranitev avtonomnih prostorov.

Na območju bivše tovarne koles Rog je pred več kot 15 leti skupina uporabnic in uporabnikov zasnovala avtonomni prostor, ki so ga napolnili z izobraževalnimi, kulturnimi, družbenokritičnimi, športnimi, umetniškimi in socialnimi aktivnostmi. Avtonomna tovarna Rog je v svojem delovanju ustvarila bogato dediščino, ki temelji na participaciji, sodelovanju, soupravljanju, skupnostnih prostorih, enakopravnosti in drugih vključujočih praksah. V njej so se odvijali alternativni koncerti, premišljevali koncepti drugačnih svetovnih ureditev, razvijale različne umetniške in športne prakse, v njej so prostovoljke in prostovoljci skrbeli za vključevanje begunk in beguncev v družbo ter se izbrisani povezovali v iskanju poprave krivic, ki so se jim zgodile.

Januarja 2021 je ljubljanska mestna oblast uporabnike in uporabnice Roga brez predhodnega opozorila in s pomočjo varnostne službe vrgla na cesto in porušila, kar je ostalo od nekdanje tovarne. Od takrat smo bili priča še enemu klasičnemu prizoru vedno večje elitizacije Ljubljane pod vodstvom župana Zorana Jankovića.

Namesto socialnih programov bodo v Centru Rog luksuzne restavracije, namesto alternativnih koncertov galerije premožnih, namesto preizpraševanja družbenih praks ukalupljanje v sistem razpisnih postopkov. Center Rog bo bolj kot spodbujanju ustvarjalnosti in dostopnosti kulture namenjen nadaljnji gentrifikaciji in elitizaciji središča mesta. Na to očitno cilja tudi sam župan, ki je že večkrat poudaril, da Center Rog pozitivno vpliva na poviševanje cen nepremičnin v bližini. Tistih nepremičnin, ki so zaradi neustrezne mestne zemljiške in stanovanjske politike že tako nedostopne povprečnemu prebivalcu in prebivalki Ljubljane.

Tako je spet jasno, da bo Center Rog še ena zgradba z lepo fasado v središču Ljubljane, ki ne bo služila prebivalkam in prebivalcem, ampak večanju vrednosti nepremičnin in drugim zasebnim interesom, nadaljnji gentrifikaciji in turistifikaciji Ljubljane. Mesta, v katerem so dobrodošli samo še turisti in premožnejši.

V lokalnem odboru Levica Ljubljana ponovno jasno izražamo nasprotovanje izvedbi Centra Rog in podpiramo prizadevanja za ohranjanje avtonomnih prostorov. Današnje uradne otvoritve se zato ne bomo udeležili.

Deli.