IDS Obalno-kraška: Mile, Violeta in Damir Zukić zmagali v zadevi »Sintal«!

image_1427208812_42283717

 

Kazenski postopek v zadevi »Sintal« je dobil epilog na sodišču prve stopnje. Obtožene stranke Mile, Violeta in Damir Zukić so po odločitvi sodnika Matevža Grosa spoznani za nedolžne glede očitanih kaznivih dejanj žalive obdolžitve ter razžalitve direktorja in lastnika Sintala, d. d., Roberta Pistotnika.

Kazenski postopek je na koprskem okrožnem sodišču potekal več mesecev in bil deležen precejšnje pozornosti in medijskega odziva.

Poleg različnih aktivističnih skupin in luških sindikalistov smo podporo na praktično vseh narokih glavne obravnave izrazili tudi člani lokalnega odbora IDS Obalno-kraška. Omenjena trojica se vsem podpornikom iskreno zahvaljuje za izkazano podporo.

Kljub poskusu lastnika podjetja Sintal, da oznake, kot sta »izkoriščevalec delovne sile« in »kapitalistični dvoličnež« zvede na področje zasebnega spora med žaljivo obdolženim in legalno obtoženim, pa na ta način ni mogoče zakriti dejstva, da gre za v temelju javno in družbeno problematiko, namreč tisto razrednega boja. Takšnega boja, celo, ki ni zakrit, kot v mnogih novodobnih primerih, temveč poteka v odprtem ter po moči in vplivu izrazito asimetričnem konfliktu med delodajalcem in zaposlenim.

Čeprav sodba še ni pravnomočna, je nedavna odločitev sodišča pozitiven signal ne zgolj na področju varovanja, temveč tudi

zaposlenim drugih branž in strok, ki bodo organizirali sindikate ter opozarjali na nepravilnosti po svojih podjetjih.

Primorska takšne zglede pozna, zlasti Sindikat žerjavistov pomorske dejavnosti, ki je dokazal, da se je ob zadostni podpori, enotnosti in jasno začrtanemu cilju možno zoperstaviti vsakomur, ki tepta in načrtno ruši delavske kolektive ter njihove osnovne človekove pravice in temeljne svoboščine.

Prihodnost je v ljudeh, ne v kapitalu! Prihodnost je demokratični socializem.

Deli.