IDS Novo mesto: Obsodba božičnega napada na novomeški Sokolski dom

V zgodnjih urah na božični dan, 25.12. 2015, so organizirani pripadniki novomeške skrajne desnice vrgli molotovko v vrata Avtonomne cone Sokolc. Sokolski dom je dragocen kulturni spomenik. Gre namreč za prvi slovenski narodni dom, odprt v letu 1885, ki obenem dandanes gosti alternativni kulturni center, med drugim v njem že od začetka begunske krize poteka zbiranje pomoči za begunce.

Vrata so zagorela, pogasil jih je prihod Gasilsko reševalnega centra Novo mesto, vendar so poškodovana. Ljudje, umetnine in inštrumenti so tokrat ostali varni. Vendar je dogodek kljub temu skrajno zaskrbljujoč.

Opozarjamo, da ne gre za prvi primer, ko je postal Sokolski dom tarča napadalcev. Pred približno mesecem dni so namreč na vrata doma že narisali svastiko. Če ob tem pomislimo še druge dogodke, kot so izbruhi v času referendumske kampanje za pravice istospolnih ali ustvarjanje občutka izrednega stanja s postavljanjem žice na državnih mejah, potem se moramo zavedati, da ne gre le za napad na Sokolski dom. Vedno bolj napadenega se počuti celotni solidarni del slovenske družbe.

V IDS se pridružujemo podpori Sokolcu in ostrim obsodbam vsakršnih nestrpnosti in nasilja. Pričakujemo takojšnje in odločno ukrepanje organov pregona in pravosodja, kajti samo z ničelno toleranco do tovrstnih ekscesov se lahko nadejamo, da bomo lahko živeli v družbi, ki se ne bo vdajala strahu in nezaupanju – ozračju, v katerem tovrstne nasilniške in nestrpne skupine najbolje uspevajo.

Takšni napadi na simbole kulture, sodelovanja in odprtosti kličejo po ostri obsodbi s strani vseh delov družbe, njihova posledica pa mora biti še bolj povezano sodelovanje. Apatija in odpoved delovanju nista in nikoli ne bosta rešitev, kar nam kaže cela vrsta dogodkov v letu 2015. Čas je za organizirano in odločno antifašistično mrežo!

Deli.