IDS Maribor: participatorni proračun v MOM spet na stranskem tiru

Podpiram-pobudo-Odločaj-o-mestu

Maribor, ki je bil s prodornim in dobro organiziranim civilnim gibanjem za uvedbo participatornega proračuna daleč pred preostankom Slovenije, po sprejetju občinskega proračuna dne 23. aprila 2015 žal tudi v letošnjem letu ni dočakal za današnje čase izredno pomembnega mehanizma soodločanja. Kljub temu, da je bil predlog skupaj z vsemi potrebnimi zakonskimi podlagami županu predstavljen že pred dobrim letom in pol, je vladajoča mestna koalicija prebivalcem Maribora jasno nakazala, naj se ne vtikajo v to, kako tisti na pozicijah moči porabljajo občinski denar.

Župan Andrej Fištravec, ki je pobudo za uvedbo participatornega proračuna skupaj z nekaj tisoč prebivalkami in prebivalci mesta podpisal poleti leta 2014, tokrat s svojo listo mestnih svetnikov ni podprl amandmaja za njegovo uvedbo, ki ga je vložila opozicija. Z izgovorom, da bo ustanovil delovno skupino, sestavljeno iz članov civilne pobude in mestnih svetnikov, ki bo pripravila predlog pilotnega projekta za uvedbo participatornega proračuna, je soodločanje občanov prestavil nekam v prihodnost. In to kljub temu, da je civilna iniciativa že pred nekaj meseci sama pripravila predlog pilotnega projekta participatornega proračuna za eno izmed mestnih četrti in ga predstavila odgovornim na MOM.  Zakaj takšno županovo zavlačevanje in sprenevedanje, ni povsem jasno; participatorni proračun se v mestih po svetu, kjer je že uveljavljen, uspešno dokazuje kot način, kako povečati kakovost bivanja v mestu in poskrbeti za enakomeren socialen in gospodarski razvoj. Tega se je očitno dobro zavedala lokalna uprava v Pazinu, ki je v letošnjem letu uvedla participatorni proračun v to istrsko mestece.

V Iniciativi za demokratični socializem opozarjamo na dejstvo, da morajo občine delovati v korist občanov, ne zasebnih interesov tistih v vrhu, pa tudi ne za izmenjevanje  uslug med mestnimi svetniki. Občine se morajo demokratizirati, če želimo enkrat za vselej izkoreniniti klientelizem, korupcijo, nepotizem in netransparentno porabo javnih sredstev. To lahko med drugim dosežemo tudi tako, da občani dejansko odločajo o najpomembnejših vprašanjih. Odločanje  o občinskih financah je eno izmed teh vprašanj.

Lokalni odbor IDS Maribor
maribor@demokraticni-socializem.si

Več o pobudi Odločaj o mestu: spletna stranFacebook

 

Deli.