IDS Ljubljana: izjava SK ZL o ukrepih javnega zavoda Festival Ljubljana v Križankah

65232950_dsc_0010

Vodstvo Javnega zavoda Festival Ljubljana je povzročilo precejšnje razburjenje v javnosti z omejitvijo gibanja in zaporami cest v okolici Križank ob izvajanju koncerta 2Cellos. MOL je zaradi omenjene prireditve v Križankah v četrtek, 23. 7. 2015, objavila informacijo o zapori Zoisove ceste in severnega kraka Emonske ceste za ves promet med 21.00 in 00.30 uro, z zaporami pa so organizatorji ljudem preprečili, da bi prisluhnili koncertu tudi v parku in na okoliških javnih površinah.

Iz vodstva Festivala Ljubljana so po burnih odzivih na socialnih omrežjih sporočili, da so zapore potrebne zaradi varnosti obiskovalcev in nastopajočih, in zaradi omejevanja hrupa. Gre res le za to, ali pa gre za boj proti zastonjkarstvu? Vodstvo zavoda je že napovedalo, da bodo zapore tudi v prihodnje stalnica vseh prireditev Festivala Ljubljana v Križankah.

Sprašujemo se, ali poslušalcev, ki povzročajo pretiran hrup, in morebitnih izgrednikov ni mogoče nadzorovati z varnostniki oziroma redarji? Za potrebe prireditev se javne površine lahko zaprejo, vendar le v najmanjšem potrebnem obsegu. Menimo, da je omejitev prometa na Zoisovi in Emonski cesti, ki vključuje pešce, kolesarje in uporabnike zunanjih površin okoli Križank, pretirana.

Na Kongresnem trgu smo si v mesecu juniju v večernih terminih lahko ogledali vrsto brezplačnih kulturnih dogodkov, med njimi tudi vrhunske kulturne dogodke različnih zvrsti, pogosto prav v organizaciji javnega zavoda Festival Ljubljana. Prireditveni prostor je bil odprt za vse, pa to ni motilo nikogar. Za varnost je skrbela najeta varnostna služba.

Tudi v Križankah ne posegajo vsi organizatorji prireditev po tako drastičnih metodah omejevanja javnega prostora. Veseli so ljudi, ki posedajo po klopicah pred Križankami in uživajo v glasbi, ker menijo, da to popestri urbano dogajanje. Tudi v primerih, ko je dogodek razprodan, na drugi strani Križank prireditev spremljajo navdušenci, ki so iz takšnih in drugačnih razlogov ostali brez vstopnic. Če gre v naštetih primerih pogosteje za rockovske koncerte in drugo popularno glasbo, kjer zunanji hrup ni tolikšen problem kot pri bolj klasičnih zvrsteh, pa velja tudi obratno: koncerti klasične glasbe gotovo niso tolikšen magnet za razgrajače, da bi bili potrebni tako disproporcionalni ukrepi, kot je omejevanje mimohoda in zadrževanja.

Če pa se najdejo primeri popularizacije klasičnih glasbenih prvin, ko zunanji hrup lahko postane problem, kot pri nedavnem koncertu 2Cellos ali recimo pri nastopu Ennia Morriconeja pred leti, ki je prav tako izzval precej pritožb o okoliškem hrupu, bi od javnega zavoda pričakovali, da po svojih močeh pripomore k dvigu poslušalske kulture, namesto da takoj poseže po najbolj skrajnem ukrepu.

Zapore prometa, kakršne je uvedlo vodstvo Festivala Ljubljana, prispevajo k poglabljanju družbenih razlik; tiste ljudi, ki si vstopnic za prireditve ne morejo privoščiti, še dodatno odrivajo na rob družbe. V svetniškem klubu Združena levica se zato zavzemamo, da se reševanje težav s hrupom omeji na opominjanje uporabnikov okoliških površin Križank, nikakor pa naj jih ne odstranjuje vnaprej.

Nataša Sukič,
mestna svetnica ZL

Deli.