IDS Kranj: Ustavimo širjenje skrajnodesnega strahu!

domnevni nastanitveni center?

Izjava IDS Kranj ob dogajanju glede domnevnega begunskega centra

V zadnjih dveh tednih je zopet aktualna že pozabljena zgodba: nastanitveni center za begunce v Kranju. V medijih in na družabnih omrežjih lahko opazimo porast poročanja o domnevnih aktivnostih države, ki naj bi stavbo poleg avtocestnega vozla Kranj-vzhod kljub izraženemu nasprotovanju občine, pripravljala za morebiten prihod beguncev. Ugibanja je med drugim sprožil obisk inšpektorjev, ki naj bi ugotavljali ali je stavba primerna za nastanitveni center.

Kljub temu, da poročanja temeljijo na nepreverjenih informacijah, pa vznemirjajo predvsem občane Kranja in Šenčurja ter med njimi hitro širijo strah in paniko. Veliko vlogo pri širjenju informacij ima družabno omrežje Facebook, na katerem so šli najdlje avtorji strani “Gorenjska je proti migrantskemu centru”, ki trdijo, da so priprave za nastanitev beguncev že v teku in v ta namen pozivajo ljudi na protest. Stran, ki jo podpira že nekaj tisoč ljudi, je postala gojišče rasističnega sovražnega govora, v katerem se odkrito poziva k najhujšim oblikam nasilja nad pribežniki.

Upravičeno lahko sumimo, da za organizirano propagando – katere očiten namen je spodbujanje izrednega stanja – stojijo skrajno desne organizacije in politične stranke, ki na ta način krepijo javnomnenjsko podporo. Sume med drugim potrjuje tudi prisotnost kranjskega mestnega svetnika in vidnega člana stranke SDS, Branka Grimsa, na mini protestu, ki se je zgodil ob obisku inšpektorjev.

Ostro obsojamo ravnanja vseh, ki izkoriščajo begunsko krizo za sebične namene, senzacionalistične medije, ki z neodgovornim poročanjem sejejo strah med ljudmi, in nenazadnje državo, ki molči in pušča prostor za ugibanja in govorice. Vse to je temelj za vzpon skrajnodesne rasistične retorike, ki zelo spominja na čase pred drugo svetovno vojno.

Zato s strani kranjske občine in države zahtevamo jasne odgovore in pojasnila. Namesto, da bi vlada Mira Cerarja pametno in humano reševala begunsko krizo, se zateka k represiji in postavljanju bodeče žice na meji. Tovrstni ukrepi pa le še dodatno spodbujajo vzpon skrajne desnice, ki širi sovraštvo in predsodke.

Ne pozabimo, da je Slovenija članica zveze Nato in podpornica vojaških operacij ZDA ter že več kot 20 let aktivno sodeluje pri destabilizaciji držav na Bližnjem vzhodu in je tako sama ena glavnih povzročiteljic begunske krize. Zares humana rešitev begunske krize je lahko le ena – mir in ureditev razmer na Bližnjem vzhodu ter vzpostavitev solidarnih mednarodnih odnosov, ki bodo predstavljali temelj za to, da bodo ljudje lahko dostojno živeli, ne glede na narodnost in ne glede na kraj bivanja.

Lokalni odbor IDS Kranj,
Iniciativa za demokratični socializem,
članica koalicije Združena levica

Deli.