IDS Celje: stališče občinskega sveta do prodaje Cinkarne Celje

CINKARNA CELJE V torek, 24. 2., je celjski mestni svet na predlog svetnika Matije Kovača (IDS/ZL) na dnevni red uvrstil točko sprejema skupne izjave proti privatizaciji Cinkarne Celje.

Izjava, ki smo jo predlagali, je obrazložila razloge proti prodaji državnega deleža v podjetju, ki danes zgledno zaposluje in preživlja veliko število delavcev, lastnikom pa vsako leto vrača velike dobičke. Ob spremembi vodstvenih politik lahko ekološko zahtevna proizvodnja hitro privede do nevarnih ekoloških posledic, čemur smo priča na primer ob dolgoletnih bojih zasavskih prebivalcev proti cementarni Lafarge, ali pa ob nedavnih incidentih s strupenimi snovmi in napovedjo frackinga v Petišovcih.

Spreminjanje ali opustitev proizvodnih programov, po najslabšem scenariju celo selitev celotne proizvodnje iz Celja, pa je po drugi strani recept za socialno katastrofo. Scenarij, po katerem bi kupec podjetje prevzel izključno zaradi njegovega prodajnega in nabavnega trga, nikakor ni neverjeten, Cinkarna ima namreč odlične povezave pri nabavi titanove rude, njen svetovni tržni delež pri prodaji TiO2 pa je kar 80%.

Če stroškovne plati sanacije okolja in socialnega bremena novih odpuščanj, ki bi ju prodaja lahko prinesla, niti ne omenjamo, so pasti in nevarnosti še vedno ogromne. Danes, v času gospodarske krize, ko se vrste potencialnih “strateških partnerjev” vedno bolj krčijo izključno na monopolne multinacionalke in špekulativne finančne sklade, ki jih zanima zgolj čim hitrejše poplačilo svojih “investicij”, pa lahko takšno potezo označimo zgolj kot naivnost najhujše sorte.

Celjska politika je naš predlog podprla, vendar je izjavi na predlog predsednika SLS Marka Zidanška dodala še kratko dopolnitev, s katero je zahtevo k ustavitvi prodaje od absolutnega nasprotovanja prodaji spremenila v pogojno. Celjski mestni svet tako meni, da država Cinkarne ne sme prodati, dokler celostno ne uredi strategije sanacije njenih okoljskih bremen, ne sprejme zavezujočega predpisa za sanacijo Celjske kotline ter dokler se kupec ne bo zavezal k ohranitvi okoljsko vzdržne proizvodnje na Celjskem.

Sprejeti sklep predstavlja kompromis, ki se sicer v velikem loku izogiba omembi delavcev in njihovih pravic, vendar pred vlado postavlja jasno in nedvoumno zahtevo Celjanov, kar kaže tudi na to, da naši argumenti proti privatizaciji stojijo zelo trdno. Vladi RS bo sklep poslan skupaj z obrazložitvijo in povzetkom razprave, ki so jo opravili v Mestnem svetu.
Lokalni odbor IDS Celje

Deli.