Donald Trump plačuje manj davkov od tebe

New York Times je včeraj pozno zvečer razkril davčne podatke predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Podatki razkrivajo, da je v prvih dveh letih predsednikovanja plačal zgolj 750 dolarjev (645 evrov) davka na dohodek ter da se je s prikazovanjem izgube v svojih mnogih podjetjih uspešno izogibal plačevanju davka na dobiček večino od preteklih 15 let.

Razkritje davčnih podatkov, ki se mu je Donald Trump v nasprotju s preteklo prakso ameriških predsednikov bolj ali manj uspešno izognil skoraj celotni mandat, je udarec za podobo podjetnika “z nosom za uspeh” in “sklepalca poslov”, ki jo je gradil pred javnostjo.

Toda davčni sistem, ki mu je omogočil takšno profitiranje na račun javne blaginje, se ni začel z Donaldom Trumpom, ampak je rezultat desetletij neoliberalne deregulacije in odpustkov za najbogatejše, pod katere so se podpisovali tako republikanci kot demokrati.

Eni večjih dobičkarjev takšnih politik so tudi spletni giganti, kot so Apple, Google (Alphabet), Facebook, Amazon, Microsoft in Netflix. Medtem ko je povprečna stopnja obdavčitev pravnih oseb v ZDA v zadnjem desetletju znašala 32.2%, so te korporacije v povprečju prispevale 16,8% – pa čeprav gre za najbogatejša in/ali najhitreje rastoča podjetja na planetu. V obdobju, ko je v ZDA več kot 40 milijonov delavcev izgubilo delo, je osebno premoženje treh najbogatejših ljudi na svetu, Jeffa Bezzosa, Marka Zuckerberga in Billa Gatesa narastlo za več kot 100 milijard dolarjev.

Mednarodno se spletni giganti izogibajo davkom še uspešneje, s pomočjo davčnih oaz, kot sta Irska in Luksemburg. Ker v Sloveniji nimajo fizične prisotnosti, za digitalne storitve, ki jih tu opravljajo, sploh ne plačujejo davka na dobiček!

V Levici smo zato pripravili predlog za obdavčitev spletnih gigantov. Nesprejemljivo je, da najbogatejši in najvplivnejši ne prispevajo svojega pravičnega deleža davkov, od katerih so navsezadnje odvisni naše šolstvo, zdravstvo, znanost in sociala!

Deli.