V bran pravici do svobodnega odločanja žensk o rojstvu otrok!

Svobodno odločanje o rojstvu je ena temeljna pravica, posledica stoletnih bojev ženskih emancipatornih gibanj. V Sloveniji jo zagotavlja 55. člen ustave, ki nalaga tudi, da država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine. Pravica do splava je bila uzakonjena leta 1952, leta 1974 pa je Jugoslavija postala ena od prvih držav, ki je to pravico zapisala tudi v ustavo. Včerajšnji shod v Ljubljani, tako imenovani. »Pohod za življenje«, želi izpodbijati to pravico in ženske potisniti nazaj v čas pred koncem druge svetovne vojne, ko je bil splav prepovedan in ženske brez volilne pravice – patriarhalni sistem pa je obvladoval telo in življenje žensk. 

Sploh so takšni shodi zlovešči danes, ko tudi sam politični vrh odkrito koketira z degradacijo žensk v družbi in celo legitimacijo nasilja nad ženskami. Od spornih izjav ministrice za pravosodje, ki bi morala biti ena od stebrov varovanja žrtev nasilja nad ženskami, in nedavnih pozivov k odstopu od Istanbulske konvencije o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini do idej po prepovedi splava in celo odvzema volilne pravice ženskam. Ob tem se vrstijo napadi na LGBTQ skupnost, ponižujoče izjave o socialnih delavkah, novinarkah in delavkah v kulturi ter naraščata nestrpnost in sovražni govor.

Zato moramo, še posebej v sedanji politični klimi, tovrstnim shodom odločno nasprotovati, saj so lahko še tako samoumevne pravice hitro odzvete.

Deli.