Free Pia Kemp

»Najhujše se je že zgodilo … Morske reševalne akcije so kriminalizirane.«

– Pia Kemp

35-letni Pii Kemp, kapitanki nemške ladje za biološko raziskovanje, grozi 20-letna zaporna kazen. Zakaj? Ker je pomagala več kot tisoč begunkam in beguncem v nesrečah pri prečkanju Sredozemskega morja.

Pio so pred meseci na Siciliji obtožili pomoči pri ilegalnem priseljevanju in za svoja človekoljubna dejanja se bo morala kmalu zagovarjati pred sodiščem. Sojenje je del širše kampanje proti ilegalnemu priseljevanju, ki jo vodi skrajnodesničarski italijanski notranji minister Matteo Salvini, čeprav je pomoč v stiski ena izmed osnov pomorskega prava. Vendar zakonodajo, ki kriminalizira tovrstne akcije, ne sprejema samo skrajnodesna, temveč tudi sredinska politika trdnjave Evrope – na primer v Nemčiji.

V lanskem letu je v Sredozemskem morju življenje izgubilo več kot dva tisoč begunk in beguncev. Človekoljubne organizacije ter posameznice in posamezniki, kot je Pia Kemp, poskušajo preprečiti nadaljnje povečevanje števila žrtev t. i. begunske krize, ki smo jo v Evropski uniji z vojaškimi posegi in neoliberalno globalizacijo v veliki meri pomagali ustvariti sami.
Namesto kriminalizacije človekoljubnih dejavnosti – prepoved prodaje orožja. Namesto rezilne žice – sprememba zunanje politike. Namesto predsodkov – človečnost.

Na spletu kroži peticija za opustitev obtožnice proti Pii. Doslej jo je podpisalo čez 150 tisoč ljudi.
Dostopno tukaj >>

Deli.