ZAKON O PRIPRAVNIŠTVU – SKLEP O NEPRIMERNOSTI

V Združeni levici smo podprli predlog za umik predloga zakona o pripravništvu. Če bi sprejeli zakon, kot ga je predlagala SDS, bi bilo od njega več škode kot koristi.

Danes se sicer vsi populistično strinjamo, da je neplačano pripravništvo nesprejemljivo, težko pa si priznamo preprosto dejstvo: če bi naredili samo to, da bi volontersko pripravništvo ukinili, bi dobili najslabše od obeh svetov. Nobenega pripravništva. Rešitev je, da se naložiti vladi, da določi število obveznih pripravniških mest v javnem sektorju in zagotovi sredstva za izvedbo.

Ampak zatajila je tudi Vlada. Ta je v zadnjem hipu umaknila amandmaje, s katerimi se je hotela izogniti vsaki odgovornosti za ureditev pripravništva v javnem sektorju. Vlada je želela iz zakona odstraniti vsako sled te obveze, zato je strategijo izvajanja pripravništva v celoti črtala. Javni funkcionarji ministrstva za delo torej niso predlagali amandmajev, ki bi omogočili izvajanje plačanih pripravništev v javnem sektorju. Po teh amandmajih je ostal od predloga samo zakon o subvencijah delodajalcem za zaposlitev pripravnika in za zaposlitev delavca, ki je pravkar opravil pripravništvo pri tem delodajalcu, za nedoločen čas. Bolj natančno povedano, pripravili so zakon o subvencioniranju zasebnih delodajalcev! Ta dva ukrepa nič ne pomagata javnim zavodom, če slednji niso v stanju izplačevati niti bruto plače in če jim je z zakonom prepovedano zaposlovanje. Zato je tako ravnanje predstavnikov ministrstev skrajno neodgovorno.

V Združeni levici ugotavljamo, da je od politike zaposlovanja v tej državi je ostalo samo še subvencioniranje zasebnih delodajalcev. Zato Vlado pozivamo, naj upošteva rešitve, ki smo jih v Združeni levici predlagali v obliki amandmajev, koalicijske poslance pa pozivamo, naj vendar prisilijo vlado, da bo začela delati v javno korist.

Ljubljana, 26.03.2015

Deli.