Zakaj “samo JA pomeni JA”?

Več kot 7.400 podpisov so državljanke in državljani prispevali k zakonodajni pobudi za novelo Kazenskega zakonika, s katero se redifinira spolno nasilje. Zakon, ki je že bil soglasno potrjen na komisiji Državnega sveta in se bo v prihodnjih tednih podal skozi državnozborsko proceduro, uvaja model afirmativnega soglasja, t.i. “samo ja pomeni ja”, v katerem je za spolni odnos potrebna svobodna privolitev.

V pogovoru z gostjami se bomo vprašali, zakaj je še vedno v veljavi ureditev, ki temelji na uporabi sile, zakaj do sedaj nobene pobude pri nas niso uspele priti tako daleč, da bi se o njih vsaj pogovarjali izven ozkih zainteresiranih krogov? Kako lahko model samo ja pomeni ja ustrezno zaščiti žrtve in pripelje do učinkovitega pregona storilce in ne žrtev?

O tem in drugih vprašanjih se bo dr. Matej T. Vatovec pogovarjal s Tijo Jakič (Inštitut 8. marec), Katjo Zabukovec Kerin (Društvo za nenasilno komunikacijo) in dr. Jasno Podreka (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in prostovoljka pri Društvu SOS telefon).

Dogodek organizira lokalni odbor Levica Istra in bo potekal 14. 4. 2021 ob 18. uri na Facebook strani Levica Istra, Levica in poslanca Mateja T. Vatovca.

Deli.