Tomo Križnar in Bojana Pivk Križnar: Poročilo iz Kurdistana

 

V zadnjih tednih smo priča siloviti turški ofenzivi proti avtonomnim oblastem Rožave na severu in vzhodu Sirije ter Sirskim demokratičnim silam. Namen invazije je uničiti civilne in vojaške strukture, ki so jih vzpostavili Kurdi_inje in druga ljudstva severovzhodne Sirije v času junaškega boja proti t. i. Islamski državi, in spremeniti etnično strukturo tega območja z etničnim čiščenjem Kurdov_inj in drugih manjšin. Zaradi geopolitičnega konteksta, ki je skrajno nenaklonjen emanipatornim projektom, se projekt Rožave, ki je postal inspiracija za emancipatorna gibanja širom sveta, sooča z eksistenčno in eksistencialno krizo. Zakaj Kurdi navdihujejo emancipatorne boje in gibanja širom sveta? Kakšna je trenutna situacija na bojiščih, ki jih je razplamtela turška invazija? Kako misliti nov geopolitični kontekst in nastajajoč mednarodni red ter kako se vanj umeščajo boji za emancipacijo? Kako se lahko solidarnostno angažiramo v Sloveniji in EU?

Na ta in še druga vprašanja bo skušal odgovoriti Tomo Križnar, ki je leta 2018 potoval po turškem, sirskem in iraškem Kurdistanu. Z njim se bo pogovarjal Marko Močnik v okviru cikla Dnevi solidarnosti z revolucijo v Rožavi.

Dogodek je drugi v seriji Dnevov solidarnosti z revolucijo v Rožavi, ki jih organizira Levica v sodelovanju s Pritličjem, Klubom ČKZ in Rožava kliče!

Deli.