Vladni koaliciji ob revščini “krvavi srce”, odpisa dolgov najrevnejšim pa noče podpreti!

Na današnji nujni seji Odbora za finance in monetarno politiko in Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, smo v PS ZL predstavili predlogodpisa dolgov, s katerim bi razbremenili najrevnejše prebivalce. Poslanci koalicije so na seji izrazili skrb nad situacijo hude revščine v Sloveniji, pozorno poslušali pričevanja Anite Ogulin, Gabi Čačinović Vogrinčič in predstavnice Zveze društev upokojencev (ZDUS), nato pa hladokrvno glasovali proti sklepom ZL.

Pred tem so si poslanci SD umili roke – povedali so, da bi sklepe načeloma podprli, če bi bili zapisani malo drugače, podobno so namignili tudi v Desusu in predlagali, da koalicija med pavzo predlaga sklep, ki bo po volji poslancem vladne koalicije. Po pavzi in dogovoru so povedali, da se koalicija ne strinja z nobeno rešitvijo. Tudi v ZL smo sklepe malo spremenili, da bi se približali besedam iz SD in Desusa. V SMC so obrazložili, da imajo boljše ideje in da je dovolj, da je o tem tekla razprava z veliko vključenimi deležniki.

Koalicija je bila razdeljena, nekateri poslanci so odkrito povedali, da ne bodo glasovali proti našemu sklepu, ki bi izjemno izboljšal položaj najrevnejših prebivalcev v Sloveniji, saj smo predlagali odpis tekočih obveznosti, ki ne bodo nikoli poplačane. Podoben ukrep je bil pred kratkim izveden na Hrvaškem. Poleg tega smo predlagali vladi, da naj začne aktivno iskati rešitev, s katero bi pomagali ljudem, ki so vzeli kredite vezane na švicarski frank in so bili močno prizadeti z veliko spremembo tečajev.

Glasovalni stroj največje stranke SMC je poskrbel, da na glasovanju ni bil sprejet noben od sklepov.

PS ZL, Ljubljana 05.02.2015

Foto: Špela Kropivnik

Deli.