Matej T. Vatovec: Obsodba napada na Dženin

V preteklih nekaj dneh smo bili ponovno priče asimetrični uporabi vojaške sile na okupiranem Zahodnem bregu v Palestini. Izraelske okupacijske sile so sprožile enega največjih zračnih in kopenskih napadov na palestinsko civilno infrastrukturo – begunsko taborišče v Dženinu.

Gre za še eno v nizu številnih kršitev mednarodnega prava in vojnih zločinov s strani Izraela.
Napadi na civilna območja in streljanje na civiliste pod pretvezo, da teroristi izkoriščajo civilne objekte za skrivanje, so dejanja in argumenti, ki jih slišimo tudi ob agresiji Ruske federacije v Ukrajini, ki jih večina zahodnega sveta obsoja.
Zaradi tega je še bolj nerazumljiva in nesprejemljiva mlačnost odzivov s strani Združenih narodov. Ali dvolično “razumevanje” in relativiziranje dejanj Izraela s strani EU.
Razočaran sem tudi nad odsotnostjo kakršnega koli odziva nove nestalne članice varnostnega sveta, Slovenije, ki je svojo izvolitev pospremila z besedami: “Kot članica bomo aktivno prispevali k miru in varnosti ter povezovanju razdeljenega VS.”
V Levici vztrajno opozarjamo na in obsojamo razsežnost izraelske okupacije, apartheid nad Palestinci v njihovi domovini ter ostale kršitve Ženevskih konvencij.

Vsaka okupacija mora biti obsojena. Vsak zločin preprečen. Čas je za sankcije proti Izraelu, nežno prigovarjanje ne bo nikoli doseglo učinka. Tudi s Putinom nihče ne dela v rokavicah …

Deli.