Proti odstrelu več kot 200 medvedov in volkov

Državni zbor je na 9. redni seji potrdil predlagani interventni zakon, s katerim bomo postrelili 200 medvedov in 11 volkov.

Končni rezultat: 62 za, 9 proti.

Pravijo, da ne moremo ograditi cele Slovenije. Velik del Slovenije je sicer že ograjen, z rezilno žico na meji (ki poleg domačinov in beguncev škoduje tudi zverem). Za tiste ograje so se zadostna sredstva nemudoma našla.

Komentar Luke Meseca ob razpravi o interventnemu zakonu na odboru za okolje:

Desnica ne more več strašiti z begunci, zato si je že izmislila novo grožnjo – medvede in volkove
Danes smo kar sedem ur na odboru v DZ razpravljali o predlogih NSI in SDS za izredni odstrel 200 medvedov in 11 volkov. Odstrel naj bi bil potreben – tako predlagatelji in vlada – ker naj bi se te zveri nenormalno namnožile, povzročale vse večje škode ter postajale grožnja ljudem.

ZAVAJANJE

  • Kljub večjemu številu volkov in medvedov škoda v zadnjih letih ne narašča, kvečjemu obratno. Zbrane podatke je objavil portal Oštro.
    Vir >>
  • Če se volkovi in medvedi bolj približujejo pašnikom in naseljem, je razlog za to predvsem v prevelikem odstrelu srnjadi in jelenjadi. Zadnja leta je odstrelijo tudi po 30% na leto. Odstrelu, ki ga planira Zavod za gozdove, praviloma nasprotujejo celo lovci. O tem Ana Ašič.
    Vir >> 

ODSTREL NI REŠITEV

  • Odstrel volkov lahko celo poveča možnosti za napade na drobnico. Volkovi so namreč organizirani v trope, ko lovci ustrelijo alfa samca ali alfa samico (vodji tropa), pa njihova struktura razpade. Posledica: ne bodo več organizirano lovili srnjadi, ampak bodo posegli po lažjem plenu – drobnici na pašnikih. Toplo priporočam intervju z največjim strokovnjakom za volkove pri nas, Miho Kroflom, ter njegov govor na TEDx

KAJ STORITI? 

V Levici smo zato sklepom desnice in vlade nasprotovali in predlagali alternativne, humanejše rešitve.

  • Zahajanje medvedov v naselja je mogoče preprečiti s pokritimi kompostnjaki in smetnjaki. Razlog je preporost: če tam ne bo hrane zanje, ne bodo prišli. Sklep za subvencioniranje teh bil celo sprejet z 8 glasovi za in 7 proti.
  • Treba je ograditi pašnike, zato smo predlagali 100% subvencije kmetom za nabavo ograd za pašnike ter za pastirske pse. To preverjeno deluje, Miha Krofel in ekipa so na pašnikih pod Snežnikom, kjer so zveri včasih povzročile tudi za 100.000 evrov škode letno, z ogradami in psi napade povsem preprečili. 

 

Ta sklep so poslanci desnice in koalicije zavrnili z argumentom, da “ne moremo ograditi cele Slovenije”. Kmh, kdo je že ogradil Slovenijo z rezilno žico?

 

Deli.