Nataša Sukič: Odprto pismo Robertu Waltlu

Spoštovani Robert Waltl, direktor Mini teatra,

v preteklem tednu sem opazila, da sem vam ponovno stopila na žulj. Po medijih me znova vlačite po zobeh, blatite in obtožujete levičarskega antisemitizma, ker sem na svojem FB objavila slogan v podporo krvavečemu palestinskemu ljudstvu (njihov slogan): From the river, to the sea, Palestine will be free. Ob tem pa hinavsko interpretirate in manipulirate javnost, češ da slogan ne kliče k neodvisni palestinski državi, pač pa k izbrisu Izraela. Za nameček pa mi pokroviteljsko svetujete, naj v bodoče uporabim slogan: “From the river to the sea, all people must be safe and free”.

Spoštovanemu direktorju, ki nima problemov gostiti teatra izraelske enostranske propagande poslancem RS, katere namen je opravičevati genocidna dejanja Izraela v Gazi, javno sporočam, da slogan Palestincev razumem natanko tako, kot ga razumejo Palestinci sami – klic k njihovi lastni, neodvisni državi! Do katere imajo absolutno pravico. Medtem ko cel svet vidi, “kako so Palestinci tam varni in svobodni”, je zahteva po klicu  k temu, “naj bodo tam ljudje varni in svobodni”, cinizem prve vrste.

Palestinci v režimu izraelskega apartheida, ki na okupiranih ozemljih traja že sedemdeset let, ne bodo nikdar ne varni in ne svobodni. To veva oba. Ampak vas ne skrbi varnost, kaj šele svoboda Palestincev. Če bi vas skrbela, bi bili zdaj ob nas, tistih, ki kličemo k miru, k prenehanju masakra nad nedolžnimi v Gazi in na Zahodnem bregu. Še več, bili bi glas, ki bi se pridružil pozivom k vzpostavitvi neodvisne Palestine in ki bi pozval Izrael k umiku iz zasedenih ozemelj, k humanosti in pravičnosti.

Ampak tega očitno ne boste storili. Raje  obtožujete mene in vse, ki smo zgroženi in šokirani nad pokolom Palestincev, levega oziroma levičarskega antisemitizma. Takšna retorika pa je nadvse uporabna, ko je treba zakriti zločine države Izrael, mar ne?

Kritika Izraela, njegove vojaške politike ali apartheida nad Palestinci, ni antisemitizem. Moja vest je čista. Vedno sem se in se bom borila proti vsem oblikam rasizma in to brez izjeme. Tudi proti antisemitizmu. Navsezadnje je spoštovanje spomina na holokavst za mene in moje tovariše eden izmed temeljev tega, kaj pomeni biti prebivalec_ka Evrope danes. Kot je temelj boj za zaustavitev zločinov v Palestini, ki je hkrati tudi boj za pravico do svobode govora in izražanja političnih stališč tukaj na našem koncu sveta.

In država Izrael ne more in ne sme biti imuna na kritike zaradi svojih zločinov in kršitev mednarodnih konvencij. Te kritike predstavljajo popolnoma legitimno (in pravilno) politično stališče ter imajo pravico do javnega obstoja, ne da bi bile utišane ali celo kaznovane s pomočjo obtožb antisemitizma.”

Nataša Sukič, poslanka Levice

Deli.