Matej T. Vatovec ministrici Tanji Fajon glede propagande države Izrael na območju Slovenije

Foto: Matija Sušnik, DZ

Spodaj citirano pismo je Matej T. Vatovec naslovil na ministrico Tanjo Fajon v zvezi z organiziranim poskusom vplivanja na politične odločitve, ki ga na suverenem območju Republike Slovenije izvaja izraelsko veleposlaništvo v imenu države Izrael.

Spoštovana ministrica!

V ponedeljek, 9. 1. 2023, smo vodje poslanskih skupin prejeli vabilo izraelskega veleposlaništva na predvajanje neobdelanih posnetkov napada v južnem Izraelu z dne 7. oktobra 2023, ki bo potekalo danes, 10. januarja 2024 ob 18. uri v Mini teatru v Ljubljani. Vabilo je namenjeno vodjem poslanskih skupin ter poslancem, ki so člani Odbora za zunanjo politiko, Odbora za obrambo ter Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Za udeležbo na dogodku organizator, očitno Država Izrael, beleži uradni podatek – številko potnega lista.

Glede na to, da je drža Republike Slovenije po eskalaciji spopadov v Gazi in na Zahodnem bregu po 7. oktobru 2023, na strani mirnega reševanja sporov in premirja ter glede na to, da je tudi Predsednik vlade, kot predstavnik celotne vlade in države, večkrat poudaril, da je Slovenija zavezana mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu ter da si bomo kot država, tudi v luči pravkar pričetega nestalnega članstva v Varnostnem svetu OZN, prizadevali za uveljavitve rešitve dveh držav, razumem to potezo Države Izrael kot poskus vplivanja na demokratične in politične procese, ki bi vodili k omenjenima ciljema.

Očitno je, da Država Izrael od začetka ponovnih spopadov s Palestinci vodi agresivno kampanjo, ki temelji tudi na dezinformiranju, kar se je v zadnjih mesecih večkrat pokazalo. Vse to pa zato, da opraviči svoja delovanja v tem konfliktu, ki so eklatantno kršenje mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. Za to, da opraviči genocid, ki je v teku, in desetletja trajajoč apartheid.

Podobne prijeme smo videli na nekem drugem primeru – ob napadu Ruske federacije na Ukrajino. Takrat je Evropski parlament sprejel resolucijo z dne 1. junija 2023 o tujem vmešavanju v vse demokratične procese v Evropski uniji, tudi o dezinformacijah (2022/2075(INI)), v kateri jasno opozarja na poskuse vplivanja na odločevalce, ki imajo politično motivacijo. Ocenjujem, da gre v tem primeru za točno tak poskus.

Glede na to Vas, spoštovana ministrica, prosim, da na to odreagirate. Najmanj, kar lahko storite je, da povabite izraelskega veleposlanika na zagovor.

S spoštovanjem,
Matej Tašner Vatovec,
vodja poslanske skupine Levica

Deli.