Dragi Inštitut 8. marec

Dragi Inštitut 8. marec,

v zadnjih 24 urah se je Luka Mesec znašel kot tarča niza vaših objav, ki trdijo, kako laže, zavaja in jemlje upokojencem, dijakom in študentom. Civilna družba seveda ima pravico in dolžnost, da je kritična do politike. Ampak tako kot nazadnje pri šolski prehrani za otroke iz revnejših družin, tudi tokrat napadate ravno na dveh točkah, kjer obstaja načrt, kako doseči, za kar si oboji prizadevamo.
S tem, ko pikirate ravno stranko, ki si prizadeva za isto kot vi, zmanjšujete možnosti, da nam obojim uspe. Navsezadnje, zakaj bi druge stranke karkoli skrbelo, če naj bo Luka Mesec itak dežurni krivec in prikladna tarča za vse.
Pri upokojencih bo točna inflacija za preteklo leto izračunana februarja, tako kot se to naredi vsako leto. Če kaj, utegne biti uradna inflacija še malo večja od napovedanih 8,2, zato je smiselno, da počakamo na uradni izračun, sicer bodo upokojenci na slabšem. Februarja bodo potem tudi dobili poračun za mesec januar, kot je to običajno in kot so navajeni.
Da bi olajšali čakanje do takrat, pa smo nabrali sredstva, da smo lahko pokojnine dvignili že z novembrom in decembrom za 1,8 odstotka in uvedli dodatni zimski upokojenski regres v višini 40 % letnega. To je zgolj še malo dodatne pomoči za hladne mesece in tega nam res ne morete očitati.
Istočasno bomo ovdovelim upokojenkam z uvedbo zajamčene pokojnine občutno dvignili prihodke, tistim z najnižjimi pokojninami jih bomo praktično podvojili. Za invalidsko upokojene, ki so zmogli delati le skrajšan delovni čas, bo odmera pokojnine odslej prav tako ugodnejša – kot če bi zmogli delati za poln delovnik. Če se že pogovarjamo o najbolj socialno ogroženih, se nam je zdelo vredno spomniti tudi na to.
Pri usklajevanju socialnih transferjev pa lahko na tej točki javno rečemo zgolj to, da pogajanja aktivno tečejo in da bi več moralo biti znanega v naslednjih dneh.

Ko gre za prizadevanje za bolj socialno družbo, smo na isti strani. Kar se je spremenilo, so orodja, ki jih imamo mi kot vladna stranka pri tem na razpolago. Kar se ni spremenilo, je to, da smo zagovorniki socialnih politik še vedno v manjšini in v boju s številnimi nasprotniki, ki imajo večjo moč in vpliv.

Deli.