Oškodovanim upokojencem bo priznana izgubljena pokojninska doba

Po številnih poskusih in letih truda, da popravimo krivice oškodovanim za pokojninsko dobo, so poslanke in poslanci na današnji izredni seji državnega zbora s 66 glasovi za in nobenim proti potrdili novelo Levice ZPIZ-2, ki obdobje prostovoljne vključitve v pokojninsko zavarovanje šteje v pokojninsko dobo brez dokupa, oškodovanim pa odmerja višjo starostno pokojnino (oziroma starostno pokojnino namesto predčasne).

Cilj našega predloga je, da se zavarovancem, ki so po 1.1.2013 ostali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje in so po tem datumu še naprej plačevali prispevke, obdobje plačevanja prispevkov od 1.1.2013 do prve prekinitve, šteje v pokojninsko dobo brez dokupa po ZPIZ-2. Iz podatkov Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izhaja, da bo popravek storjene krivice vplival na 2832 upokojencev ter približno 7000 obstoječih zavarovancev. Več kot 9000 ljudem bomo s spremembo zakona pomagali pri upokojitvi oziroma popravili krivico pri že obstoječi pokojnini. 

Večinoma gre za ranljivo populacijo, za brezposelne po stečajih ali delavce s krajšim delovnim časom, za delavce v starosti nad 50 let, ki so nezaposljivi, pravico do denarnega nadomestila pa so že izkoristili. Vsi ti zavarovanci, ki so neposredne žrtve krize kapitalističnega gospodarstva ter zgrešenih neoliberalnih politik, so praviloma težko plačevali prispevke in ob tem ohranjali upanje in verjeli, da lahko s plačilom prispevkov pokrpajo manjkajoča leta in se upokojijo. To upanje jim je država odvzela s sprejetjem ZPIZ-2, najhuje pri vsem tem pa je, da jih o tem ni zadovoljivo obvestila. Tako so nekateri plačevali prispevke še leta po spremembi zakonodaje, preden so izvedeli, da jim to ne bo omogočilo starostne upokojitve pri najnižji starosti. 

Z danes sprejeto rešitvijo ne odpravljamo samo storjenih krivic, ampak tudi vsem oškodovanim omogočamo varnejšo starost.

 

Deli.