Dokončna zmaga za čist zrak in okolje v Anhovem

68 poslancev in poslank se ni uklonilo pritiskom kapitala v zadnjih tednih. Med njimi seveda tudi poslanska skupina Levice. Ponosni smo, da smo skozi leta lahko prispevali svoj del k borbi za omejitev izpustov sosežigalnic, med drugim s prvim zakonodajnim poskusom pred leti. Upamo, da bodo prebivalci Anhovega in celotne srednje doline Soče zdaj malo lažje zadihali. Zaslužili so si.

Marko Rusjan, avtor prvega predloga za omejitev sosežiga v Anhovem:

Še sedaj težko verjamem, kaj je lokalnim aktivistom v nekaj letih uspelo. Danes velika večina poslancev podprla spremembo Zakona o varstvu okolja, ki bo omogočila boljši nadzor nad onesnaževalci ter zagotovila čistejši zrak.
Ko nas je nekaj Goričanov decembra 2017 odšlo na sestanek v Kanal ob Soči, kjer so nas prijazno sprejeli člani Eko Anhovega, se je vse zdelo kot boj z mlini na veter. Politične strane se za problem niso zanimale ali se niso želele. S spoštovanjem do boja lokalnih aktivistov smo ponudilli pomoč kot Levica. Zaupali so nam, da smo problem onesnaževanja v Anhovem prenesli v Državni zbor, na državno raven. Kar nekaj dogodkov smo tudi skupaj organizirali, največ pa je bil poseben zakon, ki je ponujal podobne rešitve kot današanji in žal leta 2021 ni dobil dovolj podpore v DZ. A boj se je nadaljeval in hvala vsem nevladnim organizacijam, da so priskočile na pomoč domačinom in uspeli prepričati parlamentarne stranke, da zagotovijo boljše življenje v tej soški dolini.
Dokaz, da se vztrajnost izplača, in da smo v politiki za služiti interesom ljudi, ne kapitala!
Deli.