Velika sodna zmaga proti grškim neonacistom

Danes se je v Grčiji zaključil eden najpomembnejših protifašističnih sodnih procesov v Evropi od nurnberških procesov po zaključku druge svetovne vojne dalje. Grško sodišče je presodilo, da Zlata zora (Krisi avgi), še pred nekaj leti tretja največja stranka v grškem parlamentu, v resnici deluje kot kriminalna organizacija.

Zlata zora je bila v petletnem sodnem procesu spoznana za krivo vrste sistematičnih kriminalnih aktivnosti: med njimi so naklepni umor reperja in aktivista Pavlosa Flisasa (alias Killah P), pogromi nad migrantskimi ribiči in obračunavanje s sindikalisti velike grške sindikalne zveze PAME.

Sodišče je prišlo do sklepa, da ti zločini niso samotna dejanja posamičnih pristašev stranke, ampak rezultat  sistematičnega delovanja, ki ga je dirigiralo najvišje vodstvo Zlate zore. Na seznamu 68 obsojencev je  tako 18 nekdanjih državnozborskih poslancev kot tudi trenutni evropski poslanec Gianis Lagos. Obsojen je tudi voditelj stranke Nikos Mikoliakos, ki je bil skupaj s šesterico sodelavcev spoznan za krivega vodenja kriminalne organizacije.

Politična dinamika v Grčiji, ki ji je podobno kot Španiji in na Portugalskem še vse do sredine sedemdesetih let vladala vojaška hunta, je v mnogih pogledih bolj kot Evropi podobna Latinski Ameriki. Gre za družbe, v katerih tudi desetletja po uradnem padcu diktature omrežja njenih nekdanjih podpornikov ohranjajo podtalen, a nezanemarljiv vpliv na družbo preko kontinuitete v represivnih in nadzornih institucijah, kot sta policija in vojska. Zagotovo je del vzpona Zlate zore mogoče pripisati tudi tej polpretekli zgodovini.

Toda tako kot v grški družbi še dandanes pušča sledove vojaška diktatura, jih pušča tudi ljudska mobilizacija, ki jo je do leta 1974 zrušila. Padec Zlate zore ne bi bil mogoč brez mobilizacije grških antifašistov: od množičnih protestov in obrambe ulic prek intenzivnega medijskega pokrivanja vsakega trenutka petletnega sodnega procesa do mreže naprednih odvetnikov, ki so speljali proces v sodni dvorani. Dovolj je povedati, da je današnjo razsodbo na ulicah okoli sodišča v Atenah pričakalo kar 15 tisoč ljudi.

Sodna zmaga proti Zlati zori je pomemben korak za evropski antifašizem. Če je bil volilni preboj organizacije v času najhujše grške dolžniške krize znamenje rastočega vpliva skrajne desnice v Evropi, je njen zaton dokaz, da jih je mogoče premagati. Ne na način, da bi slepo zaupali pravičnosti sodnega sistema – temveč z zavedanjem, da je pravo samo še eno polje političnega boja, ki terja kontinuirano in zavzeto politično organiziranje.

Čestitke prebivalcem Grčije in žrtvam nasilja Zlate zore. Danes lahko zadihate svobodneje.

Za več informacij danes zvečer ob 19.00 poroča Kevin Ovenden: LIVE from Greece: The Golden Dawn Verdict

Deli.