ZDRUŽENA LEVICA ZA JAVNO RAZPRAVO PRED DOKONČNIM ODLOČANJEM O FISKALNEM PRAVILU

V poslanski skupini Združena levica menimo, da vlada ni izkoristila vsega manevrskega prostora, ki ga omogočajo sprejete mednarodne obveznosti. Pred morebitnimi nadaljnjimi pogovori bomo zahtevali, da vlada pripravi oceno učinkov uporabe pravila na izpolnjevanje nalog javnega sektorja in gospodarsko aktivnost. Vztrajali bomo pri tem, da se pred dokončnim odločanjem opravi javna razprava.

Poslanska skupina Združena levica načeloma nasprotuje uporabi grobih administrativnih metod vodenja fiskalne politike. Kakršno koli fiskalno pravilo je za državo brez lastne denarne politike slabše kot avtonomna fiskalna politika. To po tihem priznava tudi vlada, s tem ko je opustila radikalen neoliberalni predlog Slovenske demokratske stranke. Zaradi uporabe fiskalnega pravila bodo na udaru socialne pravice in zaposlenost v javnem sektorju, zaradi večjih padcev BDP-ja pa bo manjša tudi zaposlenost nasploh.

Stranke, ki sestavljajo Združeno levico, so bile edina politična sila, ki je nasprotovala vnosu fiskalnega pravila v Ustavo, zato ne prevzemajo nobene politične odgovornosti za njegovo uzakonitev.

Ljubljana, 02.12.2014

Foto: AP Markus Schreiber

Deli.