140-milijonska luknja ogroža zdravstvo

Danes so se napovedi Levice, da vlada Janeza Janše javno zdravstvo načrtno poriva v finančno stisko, žal uresničile. Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je predstavil podatke, po katerih bo imela javna zdravstvena blagajna okoli 140 milijonov evrov tekočega primanjkljaja. Samo v prvih osmih mesecih letošnjega leta je Zavod posloval z 80 milijoni evrov primanjkljaja, od tega preko 48 milijonov nenačrtovanega.

V Levici obsojamo indiferentnost in neaktivnost vlade pri zagotavljanju sredstev za obvezno zdravstveno zavarovanje. Gre za nič več in nič manj kot napad na javno zdravstvo, hrbtenico sistema v času epidemije.

Že dlje časa opozarjamo, da je vloga ZZZS kot plačnika storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ključna pri zagotavljanju javne zdravstvene službe. Opozarjamo tudi, da je v interesu privatnih zavarovalnic in privatnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti, da javno blagajno finančno oslabijo ter medijsko diskreditirajo. Ker je vlada vztrajno ignorirala pozive ZZZS, da zagotovi proračunsko varovalko, ki bi pokrivala presežke odhodkov nad prihodki (po vzoru pokojninske blagajne), smo v Levici to v zakonodajnem postopku večkrat predlagali sami.

Z amandmajem Levice se lahko jutri zagotovi stabilno financiranje javnega zdravstva

To smo storili tekom sprejemanja protikoronske zakonodaje, kot tudi s samostojno novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ter nazadnje z amandmajem k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2020 in 2021.

V Levici smo predlagali amandma (v priponki), s katerim naj bi se v izogib bankrotu slovenskega zdravstva ob koncu leta primanjkljaj prihodkov nad odhodki ZZZS pokril iz državnega  proračuna.

Grozi nam privatizacija in razgradnja javnega zdravstva

Do zdaj je vlada napore Levice načrtno ignorirala. Po drugi strani pa se uresničujejo sanje tako privatizatorjev iz vladnih strank kot njihovih prijateljev v privatnih zavarovalnicah in privatnih klinikah. Ža aprila se je tako v medijih omenjalo krčenje košarice pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, danes pa minister napoveduje javni razpis s katerim bo povozil vse temeljne mehanizme financiranja in izvajanja slovenskega javnega zdravstva, ki bo javni denar speljal v zasebne žepe.

Vlada je pod krinko koronakrize uspešno tlakovala pot v privatizacijo in liberalizacijo zdravstva. Oslabila je plačnika storitev s čimer je odprla pot privatnim in komercialnim zavarovalnicam, zdaj pa napoveduje še popolno privatizacijo izvajanja zdravstvenih storitev in rušenje plačnega sistema javnega sektorja, ki ga je, ironično, pred leti vpeljala prav sama.

Pod pretvezo krize nam bodo ugrabili in razprodali javno zdravstvo, ki je ključen sistem socialne varnosti. Čakalne dobe bodo odpravili tako, da bodo odpravili čakajoče. Preostali pa bodo k zdravniku hodili z bančno in ne zdravstveno kartico. V Levici pozivamo k odločnemu uporu proti načrtni in kriminalni razgradnji javnega zdravstvenega sistema.

Deli.