Levica Ljubljana zahteva umik predlagane nagrade za vodstvo ZD Ljubljana

Po nekaterih podatkih je v Ljubljani v zadnjih letih brez osebnega zdravnika ostalo okoli 15 tisoč pacientov. Ob tem se Zdravstveni dom Ljubljana sooča tudi z osipom zdravnikov ter zdravstvenega in tehničnega osebja.

Namesto da bi vodstvo ZD Ljubljana prevzelo odgovornost za nastale razmere in se začelo ukvarjati z njihovim reševanjem, si želijo izplačati delovno uspešnost. V Levici temu naprotujemo, na kar smo opozorili na današnji novinarski konferenci.

V Levici smo v zadnjem času dobili več pričevanj pacientov, ki so v ZD Ljubljana izgubili osebnega zdravnika. Posamezniki in posameznice so nam povedali, da so za to, da so ostali brez osebnega zdravnika, izvedeli šele takrat, ko so zboleli in potrebovali zdravniško pomoč. To je zame nepredstavljivo,” je dejala mestna svetnica Levice Petra Blajhribar Kubo.

Arne Jakob Zakrajšek, prav tako predstavnik Levice v mestnem svetu, je dodal: “Še naprej lahko poslušamo, da direktorica ZD Ljubljana dela odlično in celo da bi takšno direktorico potrebovali tudi drugi večji zdravstveni zavodi v Sloveniji.”

V Levica Ljubljana smo razočarani tudi nad odzivom mestnih svetnikov iz Gibanja Svoboda, ki naj ne bi glasovali proti izplačilu delovne uspešnosti vodstvu ZD Ljubljana – čeprav smo mestni svetniki prav z ministrstva za zdravje, ki ga vodi njihova stranka, prejeli ogromno anonimiziranih pričevanj pacientov, ki so ostali brez zdravnika, ter zdravstvenega in drugega osebja, ki poročajo o nevzdržnih razmerah v ZD Ljubljana.

V Levici smo predlagali umik odločanja o izplačilu delovne uspešnosti vodstvu ZD Ljubljana z dnevnega reda ponedeljkove seje mestnega sveta. Če bo do glasovanja vseeno prišlo, bomo nasprotovali nagrajevanju vodstva ZD Ljubljana. Ob tem si bomo še naprej prizadevali za izboljšanje razmer v ZD Ljubljana in za pravico do dostopa do javne primarne zdravstvene oskrbe v Ljubljani za vse prebivalce in prebivalke.

Deli.