Zaustavimo privatizacijo Cinkarne Celje!

Zaustavimo privatizacijo Cinkarne Celje!

Poziv Levice Vladi RS, SDH, DUTB in Modri zavarovalnici za zaščito javne lastnine

Včeraj je bila objavljena namera za prevzem Cinkarne Celje, katere največji lastniki so paradržavni SDH, DUTB in Modra zavarovalnica. Prevzemnik, ki je v preteklosti na podoben način kupil in kasneje za trikratnik kupnine prodal že  domžalski Helios, bi rad izkoristil obdobje brezvladja, se poceni polastil največjega celjskega podjetja in ga preprodal po bistveno višji ceni. Zastopniki lastnikov – državljank in državljanov! – bi s sprejemom ponudbe oškodovali javno premoženje ter ogrozili delovna mesta in okoljsko sanacijo Celjske kotline. Zato jih v Levici javno pozivamo, da prevzemno ponudbo zavrnejo. Cinkarna Celje mora ostati v javni lasti!

Preprečimo oškodovanje javnega premoženja!

Cinkarna je največje celjsko podjetje s skoraj 900 zaposlenimi. Lani je dosegla najvišji dobiček v zgodovini, skoraj 30 milijonov evrov; poslovala je bolje od povprečja v svoji panogi. Javno lastništvo torej ni ovira za dobro poslovanje! Zaradi velikega povpraševanja na svetovnem trgu v prihodnje pričakujejo še večji dobiček.

Na to računa tudi lastnik prevzemne družbe Anatol, avstrijski Ring. Ring je podoben posel že izpeljal v primeru Heliosa: kupil ga je za 145 milijonov evrov in ga čez dve leti preprodal za 573 milijonov. Ogromna razlika v ceni potrjuje, da je bil Helios prodan bistveno pod vrednostjo. To se pri Cinkarni Celje ne sme ponoviti.

Zavarujmo delovna mesta in okolje!

Cinkarna Celje ima 893 zaposlenih, od nje so odvisne tudi zaposlitve pri dobaviteljih. Cinkarna ne proizvaja samo titanovega dioksida, ki je najbolj donosen, v njej potekajo tudi druge, sicer manj donosne dejavnosti, ki prav tako zagotavljajo delovna mesta. Ta delovna mesta so vpričo morebitne privatizacije ogrožena.

V Levici se zato sprašujemo, ali se res nismo nič naučili iz privatizacije Heliosa? Tik preden je avstrijski Ring prevzel Helios, je stara uprava odpustila večje število delavcev. Po prevzemu je šikanirala predsednico sveta delavcev in omejila možnost soodločanja: v poslovodnem odboru Heliosa ni predstavnikov delavcev. Odrekla se je poklicni gasilski enoti, ki je varovala tako domžalski obrat kot mesto in okoliške občine. V Cinkarni Celje se to ne sme ponoviti!

Poleg tega v primeru Cinkarne Celje ostaja odprto še eno vprašanje: okoljska sanacija Celjske kotline. Še vedno ni jasno, koliko bo stala sanacija, znano pa je, da je celjska občina oktobra proti Cinkarni vložila tožbo. Prevzemnik lahko to izkoristi za zniževanje cene, poleg tega pa ni mogoče natančno ovrednotiti obveznosti novega lastnika v prodajni pogodbi.

Ne dopustimo, da s Slovenijo ravnajo kot z banana republiko!

EU je v krizi izsilila razprodajo več pomembnih slovenskih podjetij, npr. Aerodroma Ljubljana, Adrie Airways Tehnike in Nove KBM. Pri prevzemu Cinkarne Celje poleg Ringa sodeluje tudi ameriški finančni sklad KKR, lastnik Telemacha, ki pravkar prevzema POP TV in Kanal A. Njegov direktor, nekdanji vrhovni poveljnik okupacijskih sil v Iraku in nekdanji šef CIE, David Petraeus, zanj lobira celo pri predsedniku vlade. Mar bomo dopustili, da naše gospodarstvo in medije obvladujejo mrhovinarski skladi in vojaško-industrijski kompleks ZDA?

Levica

Deli.