SMC in koalicija Janeza Janše poskušata zaprtje trgovin ob nedeljah preprečiti z nedemokratičnimi sredstvi

Jutri bi moral biti po 17 letih čakanja od odločitve na referendumu in glede na več kot dvotretjinsko podporo v prvi obravnavi na odboru za gospodarstvo potrjen zakon o trgovini, s katerim smo v Levici predlagali zaprtje trgovin ob nedeljah. A je koalicija Janeza Janše pravkar v nasprotju s parlamentarnimi pravili in osnovnimi demokratičnimi standardni samovoljno odpovedala jutrišnjo sejo odbora za gospodarstvo državnega zbora.

Predsednik odbora za gospodarstvo Branislav Rajić iz vrst SMC je dan pred obravnavo predloga zakona, ki ga podpirajo tako kupci kot sindikati in zaposleni, obetala pa se mu je tudi podpora ostalih političnih strank, sejo samovoljno in brez obrazložitve odpovedal. S tem je grobo posegel v poslovnik državnega zbora, saj je sejo odpovedal, čeprav je bil njen termin sprejet na kolegiju državnega zbora in določen s terminskim načrtom državnega zbora. 

V Levici smo zaradi te poteze zahtevali sklic seje Kolegija predsednika državnega zbora, naknadno pa je predsednik odbora Rajić poslal dopolnilo k odpovedi z obrazložitvijo, da se je za odpoved (in ne prestavitev seje) odločil, ker naj bi bila odprta števila vprašanja. S to obrazložitvijo je samo še potrdil, da ta oblast ne potrebuje ne demokratičnih postopkov ne parlamenta, ampak da se lahko samovoljno in enostransko odloča tudi o čem in kdaj sme odločati Državni zbor. 

dr. Matej T. Vatovec: “Zaprtje trgovin ob nedeljah podpira 87 % prebivalcev Slovenije, podpirajo ga sindikati in delavci v trgovini in nenazadnje so ga podprli ljudje na referendumu, a se je koalicija Janeza Janše kljub temu odločila poskusiti udejanjanje volje ljudstva preprečiti še s kršenjem parlamentarne prakse in demokratičnih postopkov. V Levici ne pristajamo na politikantstvo stare politike, ki ga spremljamo že 17 let, in bomo naredili vse, da se volja ljudi uresniči in da bodo delavke in delavci v trgovini ter njihove družine končno dobile zaslužen dan počitka.“

Deli.