Zakon o vodah: več kot 9 tisoč podpisov za referendum

V Levici smo se pridružili kampanji nevladnih organizacij pri zbiranju podpisov za razpis referenduma proti vladnim posegom v zakon o vodah.  

Ker nam spornega zakona, ki omogoča privatizacijo javnih površin ter ograjevanje in omejevanje dostopa do površinskih voda, ni uspelo ustaviti v parlamentu, zahtevamo, da o tem vprašanju odločajo prebivalke in prebivalcu Slovenije.

Vlada je s spremembo 37. člena Zakona o vodah močno razrahljala omejitve za gradnjo objektov ob rekah, jezerih in ob obali. Spodbujanje nenadzorovane gradnje na teh območjih vodi v okoljsko degradacijo rečnih bregov in obalnih predelov ter prinaša povečana tveganja za onesnaženje tako površinskih kot tudi podzemnih voda. Vlada s tako deregulacijo odpira vrata kapitalu za posege na lokacijah, ki so sicer v Sloveniji eksplicitno razglašene za javno dobro in javni prostor. To pomeni, da jih lahko za pitje, kopanje, sončenje, druženje in ostale osebne potrebe uporabljamo vsi, gradnja tam pa je strogo omejena v izogib privatizaciji teh površin, pozidavi in onesnaženju.

Organizatorji so v nekaj dneh zbrali več kot 9 tisoč podpisov za referendum proti spremembam Zakona o vodah in ga danes vložili v državnozborsko proceduro. V Levici smo pomagali pri zbiranju podpisov s svojo mrežo aktivistov in zbirnih mest. Ob vložitvi 9 tisočih podpisov pa napovedujemo, da se bomo pridružili tudi kampanji zbiranja 40 000 overjenih podpisov za izvedbo referenduma. Pred tem pa je mogoč še veto Državnega sveta, ki bi sprejem zakona otežil – v tem primeru bi moral Državni zbor glasovanje ponoviti ter zakon izglasovati z vsaj 46 glasovi, kolikor pa jih vlada na prejšnjem glasovanju ni zbrala. 

Čista pitna voda ni dana sama po sebi. Ohranimo jo lahko le, če bomo skrbeli za vodotoke, podzemnico, preprečevali njeno privatizacijo, predvsem pa strogo omejevali gradnjo in posege vanjo, ki bi jo lahko onesnažili. Naša dolžnost je, da vodo, eno od največjih naravnih bogastev Slovenije, ohranimo za naše zanamce. 

V Levici se zato pridružujemo vzkliku: vlada, roke stran, voda je naše javno dobro!

Deli.