Pobuda za zadržanje zakona o RTV je škodljiva in nesprejemljiva

»Nov Zakon o RTV Slovenija se je začel izvajati. Predlog pobudnikov zahteve za ustavno presojo zakona za zadržanje njegovega izvajanja je neupravičen ter pomeni podaljševanje razgradnje našega osrednjega javnega medija in največje kulturne institucije.

Zadržanje izvajanje zakona bi povzročilo večje škodljive posledice, kot jih lahko povzroči izvajanje zakona – ki so ga z veliko večino potrdili tako poslanke in poslanci kot ljudstvo na referendumu konec lanskega leta.
Zakon se že izvaja. Postopki za imenovanje novega Sveta RTV Slovenija so stekli. Zakonske spremembe pa bodo končno zagotovile institucionalno in programsko avtonomijo ter zaščitile novinarsko oz. uredniško neodvisnost.
Dogodki v zadnjih letih v zvezi z javno radiotelevizijo so pokazali, da dosedanja ureditev omogoča, da ena stranka politično obvladuje oba ključna organa, ki določata upravljanje javnega zavoda. Posledice te politične ugrabitve javnega medija se kažejo v upadu kvalitete programa. V času aktualnega vodstva je gledanost RTV SLO padla za 20 odstotkov, ugled je padel za 17 odstotnih točk v primerjavi z drugimi primerljivimi mediji, MMC je po merjenosti obiskanosti spletnih strani padel s četrtega na osmo mesto.
Novi zakon postavlja temelje za povrnitev zaupanja javnosti v naš največji javni medij, zato se mora neprekinjeno izvajati. Le tako bomo lahko preprečili nadaljevanje škodljivih ravnanj in začeli s sanacijo. Le tako bo lahko RTV Slovenija opravljala svoje poslanstvo in zagotavljala spoštovanje temeljnih načel novinarskega dela: resničnost, nepristranskost in celovitost informacij ter spoštovanje človekove osebnosti in dostojanstva.«

Državni sekretar Marko Rusjan predstavlja stališče Vlade RS, ki ga je pripravilo ministrstvo za kulturo, proti ustavni pritožbi o zakonu o RTV.

Deli.