Levica bo glasovala PROTI Zakonu o nalezljivih boleznih

V Levici bomo v sredo, 7. julija, glasovali PROTI spremembam Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB).

Pri tem se nam zdi manj bistveno, da je ustavno sodišče pri početju vlade ugotovilo določene formalne (in torej odpravljive) nepravilnosti. Bolj pomembno se nam zdi, da je vlada skozi celotni čas trajanja uradno razglašene epidemije odrejala ukrepe, ki so bili hkrati neučinkoviti in diskriminatorni.
Vlada je odrejala policijske ure in zapirala meje ter prebivalce vedno bolj zapirala v njihove domove, hkrati pa so si zase in za svoje prijatelje omislili cel kup izjem, s katerimi so lahko privilegiranci nemoteno prehajali zaprte meje, si prirejali “poslovna srečanja”, odpirali gostilne na privat, se družili in slikali brez mask ter tako v nedogled.
Medtem ko je bila zaposlena z represijo in korupcijo, pa je taista vlada:
1️⃣ sredi najhujše epidemije puščala odprte tovarniške hale s tisoči delavcev na kupu,
2️⃣ dopustila, da razpade sistem sledenja in izdajanja odločb,
3️⃣ odločila, da ne bo izplačevala polnih nadomestil za okužbe na delovnem mestu,
4️⃣ zapirala zbolele v domove za starejše in povzročila tisoče nepotrebnih smrti.
Namesto da bi se lotila epidemije na ključnih mestih, je vlada zgolj stopnjevala omejitve in moralizirala o neodgovornih državljanih.
V Levici se ne bomo pretvarjali, da niso za spopadanje z epidemijo potrebni tudi omejitveni ukrepi. A ti morajo biti sprejeti v skladu z demokratičnimi postopki, ne pa brez javne razprave in brez možnosti razpisa referenduma, kot to počne sedanja vlada. Prav tako morajo biti ukrepi sorazmerni. Veljati morajo za vse enako, biti morajo jasno časovno omejeni, o njih mora obstajati širši politični in družbeni konsenz. Upoštevati morajo, da so nekatere družbene skupine boj ogrožene. Predvsem pa morajo imeti nek viden in merljiv učinek na javno zdravje.
Vlada Janeza Janše pa nas že zdaj krivi za jesenski četrti val epidemije, na katerega po njihovi lastni krivdi nismo pripravljeni. Istočasno, medtem ko se prepiramo o koronaukrepih, vlada korak za korakom in daleč od javne pozornosti privatizira javno zdravstvo – taisto javno zdravstvo, po zaslugi katerega smo sploh prebrodili tri valove epidemije.

Namesto rokohitrskih posegov v ZNB in uničevanja javnega zdravstva naj zato ta vlada raje odstopi in prepusti upravljanje države nekomu drugemu, ki bo užival več zaupanja javnosti, ko gre za skrb za javno zdravje in reševanje koronakrize.

Deli.