Na današnji dan je bil sprejet zakon Levice o minimalni plači

Na današnji dan leta 2018 je Državni zbor izglasoval najpomembnejši zakon Levice doslej: novelo zakona o minimalni plači. Šlo je za rezultat dogovora, po katerem smo podprli imenovanje manjšinske Šarčeve vlade v zameno za paket zakonov, prvi izmed katerih je bila minimalna plača.

Z novelo zakona o minimalni plači smo:
  • zagotovili največji niz dvigov minimalne plače v zadnjem desetletju. Od 638 evrov neto leta 2018 smo z več zaporednimi dogovorjenimi dvigi minimalno plačo spravili na 736 evrov neto leta 2020.
  • iz obračuna minimalne plače izključili poslednje dodatke. Do takrat se razni dodatki delavcem sploh niso poznali, ampak so bili del seštevka do minimalne plače. Po letu 2020 pa se prištejevajo kot dodatek k minimalni plači.
  • uvedli formulo, po kateri mora minimalna plača od lanskega leta dalje znašati 20 % nad uradno izračunanimi življenjskimi stroški. S tem smo priskrbeli eno najnaprednejših zakonodaj v Evropi: za razliko od številnih držav, kjer minimalne plače zaradi inflacije leta in leta realno nazadujejo, plača pri nas vsebuje mehanizem za redno usklajevanje. Iz tega naslova bo ministrstvo za delo v začetku prihodnjega leta poskrbelo še za en opazen dvig.
Ureditev še vedno ima pomankljivosti. Eden naših velikih ciljev v tem mandatu je ureditev položaja 41 tisoč delavcev, ki še vedno prejemajo osnovno plačo, ki je nižja od minimalne. In potrebno je misliti tudi na preostale plače nad minimalno. V pogajanjih o teh bo ministrstvo za delo sogovornik in zaveznik tistih, ki si prizadevajo za boljše delovne pogoje in plače.
In za konec, ne pozabi:
  • ne, dvig plač ne povzroča sedanje draginje
  • ne, zniževanje davkov ni rešitev za nizke plače
  • ne, najnižje plače v Sloveniji niso previsoke.

Se strinjaš? Deli naprej!

Deli.