Za včerajšnje nasilje v Ljubljani je kriv Aleš Hojs!

Vlada načrtno ustvarja izredne razmere, na vrhu vsega pa stoji minister Aleš Hojs. Pod njegovo pristojnostjo je vlada prvič v zgodovini Slovenije aktivirala policijska pooblastila za prepoved gibanja na javnih mestih (v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju). Prebivalce Ljubljane je nato včeraj pričakal zabarikadiran center mesta, tisoč policajev, konjenica in policijski psi ter vodni top.

Policija je že ob petih popoldan protestnike skupaj z naključnimi mimoidočimi ob Slovenski cesti razgnala z vodnim topom, ki je namesto vode bruhal mešanico solzivca in vode. Sledilo je nekajurno lovljenje po središču Ljubljane, policija pa je v zrak panično ali po navodilih spustila nikoli doslej videne količine solzivca, po poročilih kar 400 kanistrov, ki so zaplinili celotno središče mesta. Standardi človekovih pravic zahtevajo, da mora biti raba solzivca nujna in sorazmerna. Solzivec v oči starostnikov, šolskih otrok in kogarkoli drugega, ki se je včeraj popoldan znašel v središču mesta, to ni.
V Sloveniji smo v zadnjih dveh letih imeli tudi po desetkrat številčnejše proteste, ki so ob petkih prav tako blokirali Slovensko ali Celovško cesto v Ljubljani, pa so potekali popolnoma mirno in brez incidentov. Da temu ni tako, sta kriva vsesplošni kaos, ki ga ustvarja vlada, in policija, ki ji je bila več kot očitno ukazana eskalacija konfliktov.
V Levici in opoziciji zato sklicujemo nujno sejo parlamenta, na kateri nameravamo razčistiti okoliščine, ki so privedle do včerajšnje prekomerne rabe sile ter agresije nad protestniki in prebivalci Ljubljane.

Če vlada misli, da ji bo uspelo na ta način zastrašiti ljudi, jo opozarjamo, da bo dosegla zgolj nasprotni učinek. Avtoritarnemu režimu v poslednji fazi pa ne preostane drugega kot slepo nasilje. Vse demokratične sile v državi moramo to preprečiti.

Deli.