ZA GZS SO VRATA ZDRUŽENE LEVICE ZAPRTA

stop GZS

Pred nekaj dnevi je na naslov poslanske skupine Združene levice prišla prošnja za sestanek s strani Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki bi v parlamentu rada predstavila dokument z naslovom Gospodarski memorandum. Kot pravijo, so v njem zbrali prioritetne smeri in ukrepe za izhod iz krize po načelu »manj je več«.

Ne dvomimo, da ta formula pomeni »manj delavskih pravic – za več profitov«. GZS vseskozi dokazuje, da je institucionalna avantgarda vladajočega razreda, ki se zavzema za interese kapitala na račun delovnih ljudi. In to popolnoma brezsramno. V preteklih letih so se pritoževali nad previsoko minimalno plačo, vseskozi se zavzemajo za znižanje davkov na kapital, podpirajo socialno kapico in druge davčne odpustke za najbogatejše.

Obenem se GZS vseskozi pridigajo o nujnosti fleksibilizacije trga delovne sile, ki pomeni zmanjševanje pravice delavstva in uvajanje honorarnih ter drugih nestalnih zaposlitev, in ponavljajo mantro o strukturnih reformah, s katerimi bi oklestiti storitve socialne države. Vedno znova kličejo po odpravi birokratskih ovir, kar v prevodu večinoma pomeni še večjo svobodo za kapital na račun okolja in delovnih ljudi.

GZS je goreča zagovornica privatizacije in varčevalnih ukrepov, posebej rezov v javni sektor – udrihanje po »prevelikem javnem sektorju« je med njenimi najljubšimi športi. To počne, ker se bori za uspevanje in rast gospodarstva, a gospodarstvo enači izključno z interesi kapitala. Združena levica je nastala z namenom, da to perspektivno obrne na glavo – gospodarstvo smo v prvi vrsti delavci in gospodarstvo mora služiti našim potrebam, ne pa neskončnemu zasledovanju profitov.

Vrata v poslansko skupino ZL so zato za GZS zaprta. Vedno se postavljamo na stran delovnih ljudi, ne na stran kapitala. Institucije združenih kapitalistov naj svoje lobistične posle opravljajo drugje. Ni težko uganiti, da bo GZS pri ostalih poslanskih skupinah naletela na odprta ušesa – nenazadnje tudi brez prišepetavanja bolj ali manj goreče zagovarjajo in izvršujejo ukrepe, ki prihajajo iz ust svečenikov neoliberalne izpostave kapitala – GZS.

Ljubljana, 1.12.2014

Clipart by Worker

Deli.