Algoritmi silijo v prehitro in tvegano vožnjo – ne sodelujmo pri ovajanju dostavljalcev!

Od tega tedna dalje dostavljalci podjetij Glovo in Wolt v Ljubljani nosijo identifikacijske številke, po katerih jih lahko prebivalci ovadijo zaradi prehitre ali nevarne vožnje, ki je problem v mestu.

Gre za rezultat dogovora med korporacijama in mestno občino, ki predstavlja popolnoma zgrešen pristop, saj kaznuje posledice, brez da bi se vprašal o vzrokih.
Dostavljalci niso sami po sebi nič bolj odgovorni ali neodgovorni vozniki od siceršnje prometne kulture v mestu. Razlog za hitenje je en sam: plačani so po učinku in hitijo, da v dnevu zberejo dovolj naročil, da se jim splača.
Pri tem kot “poslovni partnerji” brez pravic iz naslova rednega delovnega razmerja nosijo vse stroške vzdrževanja vozil, plačevanja prispevkov, sanacije poškodb in bolezni ter seveda tudi plačevanja kazni za kršenje prometnih predpisov. Pri tem kot “poslovni partnerji” niso bili vprašani, kaj si oni mislijo o dogovoru med šefi in županom.
V resnici pa so tudi dostavljalci prebivalci tega mesta. Na županovem mestu bi ga lahko bolj skrbelo, pod kakimi pogoji delajo ter kakšen vpliv imajo algoritmi na izkoriščanje delovne sile. Ne pa, da obrača eno skupino prebivalcev proti drugi, medtem ko vzroki za vse hitrejšo in tvegano vožnjo ostajajo nenaslovljeni.

V času Janševe vlade je odmeval primer dostavljalca, ki je dobil neživljenjsko kazen, ker si je kot delavec na prostem privoščil malico v času ukrepov proti covidu. Tu imamo enak primer nerazumevanja pogojev, v katerih poteka njihovo delo. Prebivalce mesta zato pozivamo, naj v tem ovajanju ne sodelujejo, ampak raje podprejo prizadevanja tistih, ki se trudijo za redno zaposlitev dostavljalcev.

Deli.