VSAK PETI PREBIVALEC NEMČIJE PODPIRA ANTIKAPITALISTIČNE SPREMEMBE

Kljub temu, da je Nemčija najmočnejša ekonomska sila Evrope, to nikakor ne pomeni, da so vsi prebivalci Nemčije zadovoljni s pogoji življenja v kapitalizmu. Kot kaže zadnja raziskava berlinskega Emnid instituta, vsak peti prebivalec Nemčije podpira revolucionarne in anti-kapitalistične spremembe.

V ponedeljek je objavljena raziskava nemškega Emnid instituta Svobodne univerze v Berlinu (Freie Universität Berlin) o aktualni situaciji v državi in svetu. Raziskava z naslovom »Proti državi in kapitalu – za revolucijo« je zajela 1400 anketirancev in javnosti postregla z presenetljivo ugotovitvijo, da je veliki odstotek nemškega prebivalstva naklonjen socialističnim in levim revolucionarnim idejam. Rezultati so pokazali, da ljudje množično nasprotujejo kapitalizmu, fašizmu in rasizmu ter vse bolj razmišljajo kot pravi levičarji.

Čeprav je raziskava pokazala, da skoraj tretjina prebivalcev Nemčije meni, da kapitalizem neizogibno vodi v revščino, najbolj je presenetil podatek, da dvajset odstotkov Nemcev ne verjame v izboljšanje slabih življenjskih razmer z reformami. Slednji menijo, da so prave družbene spremembe možne le z revolucijo.

Podoben odstotek ljudi meni, da je vzpon novega fašizma v Nemčiji predstavlja resnično nevarnost, medtem ko 48 odstotkov vprašanih meni, da je ksenofobija globoko zakoreninjena v današnji nemški družbi.

Prav tako preseneča podatek, da kar 62 odstotkov Nemcev trdi, da ni demokracije v obstoječem kapitalističnem sistemu, v katerem ima gospodarstvo prevelik politični vpliv in v katerem je ljudstvo izločeno iz procesov političnega odločanja.

Med drugim je raziskava tudi pokazala, da 59 odstotkov prebivalcev nekdanjega vzhodnega bloka (DDR) meni, da so socialistične in komunistične ideje dobre za družbo, medtem ko slednje podpira 37 odstotkov prebivalcev iz nekdanjega zahodnega bloka (BRD).

Petindvajset let po padcu Berlinskega zidu in delitvi med vzhodnim in zahodnim blokom je 50 odstotkov Nemcev prepričanih, da policija in država vse bolj nadzirata in preganjate delovanje levih političnih grupacij, medtem ko kar tretjina vprašanih izpostavlja, da takšen nadzor nad političnim in družbenim delovanjem državo pelje v diktaturo.

Foto: www.leftfutures.org

Deli.