O napovedanih podražitvah vrtcev in protiukrepih

1️⃣ Ko poslušaš odzive nekaterih medijev, predstavnikov kapitala in političnih strank, zveni, kot da je dvigovanje plač skrajno nespameten ukrep, ki ne bi smel nikoli doleteti ljudi, ki delajo za preživetje. Toda tudi oni si zaslužijo, da je njihovo delo vredno več od životarjenja.

2️⃣ Nedavni dvig minimalne plače je več kot upravičen ukrep, za katerim ministrstvo za delo trdno stoji. Med drugim pomaga več deset tisočim zaposlenih, ki prejemajo osnovne plače, nižje od minimalne. Ne pozabimo, da ta skupina ni imela koristi od številnih dogovorov o izrednih dvigih plač v preteklih letih. V tej podplačani skupini so tudi pomočnice vzgojiteljice v vrtcih in podporno osebje v vzgojnih ustanovah, ki skrbi za naše otroke. Vsi ti zaposleni si zaslužijo, da se njihovi osnovni plačni razredi izenačijo z minimalno plačo.

3️⃣ V vsakem primeru je zavajajoče trditi, da je napovedane dvige cen vrtca sprožil dvig minimalne plače. Cene vrtcev se usklajujejo vsako leto in letos se v njih poznajo rastoče cene hrane, elektrike in ostalih življenjskih dobrin.

4️⃣ Pomembno je poudariti tudi, da se dvig cen ne bo v celoti premaknil na ramena staršev. Cena vrtcev je namreč subvencionirana. Tisti z nižjimi dohodki dobijo večjo pomoč države. 50 evrov višja cena predstavlja visok dvig, ampak najnižjim dohodninskim razredom bi se poznal za 5 ali 10 evrov, kar je mnogo manj od 100 evrov visokega dviga minimalne plače. Tudi par z dvema povprečnima plačama plačuje 43 odstotkov cene vrtca za prvega otroka, tudi najvišji dohodninski razred pa nič več kot 77 odstotkov.

5️⃣ Ministrstvo je tudi uskladilo meje dohodninskih razredov, kar pomeni, da bodo tudi mejni primeri družin z nekoliko višjimi dohodki dobili več pomoči države. Ukrep se pozna od prve naslednje odločbe, ki jo prejme gospodinjstvo. Za marec pripravljamo tudi dvig otroških dodatkov.

6️⃣ Skratka, potrudili se bomo, da se bo dvig cen za vrtce staršem čim manj poznal. Nikakor pa ni sprejemljivo, da bi v nedogled tiščali navzdol plače vzgojiteljic, ki v njih delajo. Dostojno plačilo za pošteno delo je izhodišče naših prizadevanj.

Deli.