Asta Vrečko: Podpora stavkajočim in poziv k odstopu vodstva RTV Slovenija

V Koordinaciji novinarskih sindikatov na Radioteleviziji Slovenija so se odločili za zaostritev stavkovnih dejavnosti, kar zgovorno priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši. Zaposleni na RTV in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov.

Takšna Radiotelevizija Slovenija nikakor ne more opravljati svojega poslanstva, ki je zapisano v viziji zavoda: biti nepogrešljiv javni medij v slovenskem prostoru, ki mu javnost zaupa zaradi njegove verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti.
Stavko podpiram in izrekam priznanje stavkajočim za pogum in odločnost – še posebej ob dejstvu, da agonija traja že leto dni. V tem trenutku je usoda javnega servisa v rokah Ustavnega sodišča, ki bo, upam, čim prej razsodilo o prihodnosti delovanja in razvoja Radiotelevizije Slovenija. Slovenija je pravna država in zaupam v njeno delovanje.
Slovenska javnost, ki je nov zakon o RTV Slovenija potrdila tudi na referendumu, ima pravico do neodvisnega javnega servisa, v katerega politika ne bo več posegala tako kot zadnjih dvajset let.
Prepričana sem, da je dovolj sprenevedanja trenutnega vodstva o tem, da deluje v interesu RTV in njegove avtonomije. Skrajni čas je, da vodstvo odstopi in javno RTV zaupamo javnosti in njenim zaposlenim. Novinarke, novinarji, uredniki in drugi sodelavci morajo imeti pogoje, v katerih bodo delovali brez strahu, groženj in drugih pritiskov.

Ministrica dr. Asta Vrečko

Deli.