Ministrica dr. Asta Vrečko: Rezov v kulturo v Mariboru ne bo

Ministrica dr. Asta Vrečko:

Z županom Maribora Sašo Arsenovičem sva našla izredno rešitev, Ministrstvo za kulturo bo letos izjemoma dofinanciralo sredstva za javne občinske zavode v Mestni občini Maribor v višini 290.000 evrov, medtem ko bo MOM preko razpisov ustrezno financirala nevladne organizacije. Kultura ni razkošje, temveč ključna sestavina življenja vseh Mariborčank in Mariborčanov in obiskovalcev, ki v mesto prihajajo na kulturne dogodke ter nujni steber razvojno usmerjene politike. Številne kulturne organizacije v Mariboru so v minulih letih naredile izjemni razvoji napredek, ki ga nenadno znatno znižanje sredstev s strani lokalne skupnosti lahko upočasni in ogrozi. Zato smo veseli, da je prišlo do tega dogovora z občino Maribor in kultura ne bo utrpela rezov. Obenem verjamem, da bo v naslednjem letu vse teklo tako kot mora, po ustaljenih vzorcih in bo finančno načrtovanje ustrezno visoko in stabilno.

Sicer Ministrstvo za kulturo v Maribor vlaga izdatna proračunska sredstva tako pri financiranju obeh nacionalnih javnih zavodov kot sofinanciranju občinskih, nevladnih organizacij, kulturne dediščine in ljubiteljske kulture. Obenem z Mestno občino Maribor Ministrstvo za kulturo dobro sodeluje tudi pri investiciji v Center Rotovž. Za ta projekt je Ministrstvo za kulturo namenilo 12,7 milijona evrov. Obnova Centra Rotovž bo velika pridobitev za Maribor in celotno regijo ter bo omogočila trajni razvoj kulture v tem delu Slovenije.

Ministrstvo za kulturo si s svojimi programskimi usmeritvami prizadeva za razvoj kulturnega sektorja po celotni Sloveniji. Za takšen celosten razvoj kulture je nujno sodelovanje državnih organov in lokalnih skupnosti. Povsem jasno je, da znižanje sredstev lahko ogrozi pridobivanje tudi drugih finančnih virov in uspešno dokončanje sodelovanj v evropskih projektih, kjer je ključno stabilno in predvidljivo sofinanciranje na lokalni in državni ravni. Ministrstvo za kulturo zato spodbuja občine, da vlagajo v kulturo, saj tako dosegajo večje razvojne učinke in prispevajo k višji kakovosti življenja prebivalk in prebivalcev.

Deli.