Levica v Ljubljani v bitko za županjo pošilja Natašo Sukič

V Levici smo danes predstavili kandidatne liste in program za lokalne volitve v Ljubljani. Kandidatka za županjo Mestne občine Ljubljana je poslanka Nataša Sukič, ki se na volitve podaja z odločnim sporočilom, da mora Ljubljana postati dom za vse prebivalce in prebivalke. 

Kandidatna lista Levice za mestni svet MOL
 1. Urška Honzak
 2. Arne Jakob Zakrajšek
 3. Petra Blajhribar Kubo
 4. Ištvan Išt Huzjan
 5. Alenka Pirjevec
 6. Vladimir Milovanović
 7. Iva Padar
 8. Urban Suhadolnik
 9. Kim Komljanec
 10. Aljaž Curk
 11. Brina Minca Herlec
 12. Arne Jernej Stare
 13. Tina Javornik
 14. Lan Jenull
 15. Tarcisia Galbiati
 16. Tomo Barić Ravbar
 17. Zala Metlika
 18. Filip Slakan Jakovljević
 19. Slavojka Kukovec
 20. Jure Pfeifer
 21. Branka Marinšek
 22. Franc Korotaj
 23. Julijana Jovanić
 24. Luka Omladič
 25. Maja Oven
 26. Rolando Andi Zajc
 27. Siniša Borovičanin
 28. Agata Padar Kogoj
 29. Sašo Kukovec
 30. Vanja Huzjan
 31. Bronislav Prusnik
 32. David Modic
 33. Jernej Škof
 34. Ana Marinšek
 35. Dan Juvan
 36. Tatjana Greif
 37. Sašo Slaček Brlek
 38. Asta Vrečko
 39. Luka Mesec
 40. Nataša Sukič

Županja za javna najemna stanovanja, trajnostno mobilnost in zeleni prehod

Kandidatka Levice za ljubljansko županjo je poslanka, pisateljica, aktivistka in nekdanja mestna svetnica Nataša Sukič. V predstavitvi svoje kandidature je poudarila, da mesto v zadnjih 35 letih ne dela za svoje prebivalce, ampak za kapital.

Nataša Sukič: “V Ljubljani je trenutno vsak gradbeni projekt samo izgovor za novo garažno hišo: pod Ilirijo, pod Emoniko, pod tržnico, pod Ljubljanskim gradom. V Levici bomo poskrbeli za širjenje mreže kolesarskih poti ter za boljši, hitrejši in dostopnejši javni potniški promet. V Ljubljani oblast s številkami označuje prekarno zaposlene raznašalce hrane, namesto da bi si prizadevala za ustrezne delovne pogoje zanje. V Levici bomo poskrbeli, da Ljubljana ne bo podjetje, ampak dom za vse prebivalke in prebivalce.”

Izpostavila je tudi problematiko izrivanja prebivalk in prebivalcev ter ustvarjalk in ustvarjalcev iz središča mesta, ki postaja vse bolj namenjeno turistom. V Levici bomo tudi v tej kampanji poudarjali pomen gradnje javnih najemnih stanovanj in si v sodelovanju s pristojnim ministrstvom prizadevali za čimprejšnje premike na tem področju.

Ob tem je opozorila tudi na perečo problematiko izrinjanja zelenih površin iz mesta: “V Ljubljani se sekajo mogočna drevesa, ki jih nadomešča beton; tako vsako poletje postajamo vedno večja vroča točka, medtem ko se podnebni zlom bliža. V Levici se bomo tako kot do sedaj borili za ohranitev zelenih površin in za njihovo širjenje. Vsako drevo in vsaka zelenica sta namreč še kako pomembna!”

Cilj preprečiti absolutno prevlado aktualnega župana

Kandidatka za županjo je poudarila tudi cilj Levice na letošnjih lokalnih volitvah v Ljubljani: Preprečiti, da bi lista aktualnega župana Zorana Jankovića ponovno pridobila absolutno večino v mestnem svetu. V zadnjih mandatih smo videli, kam pripelje takšna razporeditev moči.

Nataša Sukič: “Odloča naj skupnost in ne le župan ali županja z lagodno večino v Mestni hiši!”

Nosilka liste za Mestni svet MOL in aktualna vodja svetniškega kluba Levice Urška Honzak je ob tem poudarila, da so na listah za mestni svet in svete četrtnih skupnosti prebivalke in prebivalci Ljubljane različnih starosti, poklicev, ozadij.

Urška Honzak: “Od prekarnih delavk do umetnikov, nevladnikov in aktivistov, ki vedo, kako težko si je privoščiti življenje v Ljubljani. Od študentov in mladih, ki se ne morejo osamosvojiti zaradi nedostopnih stanovanj; do upokojencev, ki so odrinjeni tako na rob družbe kot na rob mesta.”

Skupni cilj raznolike liste: Da bi mesto postalo dom

Kandidatke in kandidate Levice so zelo raznoliki in predstavljajo tudi raznolikost prebivalk in prebivalcev Ljubljane. Vsem pa je po besedah Honzak skupen cilj, da bi “mesto postalo dom za vse, ne pa igrišče za interese kapitala”.

Na prvih mestih liste so poleg Urške Honzak, ki je tudi koordinatorka ljubljanskega lokalnega odbora, še Arne Jakob Zakrajšek, sekretar ljubljanskega lokalnega odbora, magistrica arheologije Petra Blajhribar Kubo, vizualni umetnik in aktivist Ištvan Išt Huzjan ter upokojena lutkovna ustvarjalka Alenka Pirjevec, prav tako aktualna mestna svetnica.

Deli.