Leto dni po volitvah

Mineva leto dni od zadnjih volitev, na katerih ste nam državljani in državljanke še tretjič zapored zaupali nalogo, da vas zastopamo v državnem zboru. Znova se želimo posebej zahvaliti vsem, ki ste se odpravili na volitve in nam zaupali svoj glas.

To so bile volitve, na katerih je bila odločno poražena politika kadrovskega mešetarjenja, represije nad protestniki ter nepremišljenih ukrepov in številnih zlorab v času epidemije. Pa tudi oportunizem tistih strank, ki so raje podpirale SDS kot pa uresničevale pričakovanja lastnih volilcev in članov.
Hkrati je, tako kot prvi mandat, ko smo nenadoma postali parlamentarna stranka, in drugi mandat, ko smo se spustili v dogovor z manjšinsko vlado, tudi tretji zaporedni mandat za nas učna izkušnja.
Trojica ministrstev, ki smo jih prevzeli, odraža naše prioritete. Dvigujemo najnižje dohodke in naredili bomo konec plačnim anomalijam, ki so pod minimalno plačo. Postavljamo inšpekcijo, ki ščiti zaposlene, ne pa svetuje kršilcem. Socialnemu delu želimo vrniti poslanstvo dela z ljudmi namesto utapljanja v birokraciji. Enakost med moškimi in ženskami je za nas vprašanje konkretnih materialnih politik, kot je enakopravnejše koriščenje starševskega dopusta, ne pa zgolj še ene kampanje za osveščanje. Kjer je bilo doslej za celotno področje stanovanjske politike v državi zadolženih vsega skupaj šest ljudi, smo se prvi v treh desetletjih resno in sistematično lotili problema gradnje stanovanj. Vzpostavljamo nov steber socialnih pravic na področju dolgotrajne oskrbe. In navsezadnje, razumemo, da je tudi kulturnik na koncu dneva delavec, ki si zasluži pravično plačilo za pošteno opravljeno delo, rezultat njegovega ali njenega dela pa je nekaj, kar si delimo in smo zaradi tega na boljšem vsi.

Po dolgih letih neoliberalnih trendov nas čaka veliko dela, da obrnemo rastoče neenakosti med ljudmi in zanemarjanje resničnih družbenih potreb. Slogan, pod katerim smo nastopili pred letom dni, je še vedno aktualen: Prihodnost za vse, ne le za peščico!

 

Deli.