Fašizem nikoli ni bil in ne more biti odgovor

Po doslej znanih podatkih se na volitvah v Italiji obeta zmaga desnemu bloku s stranko Fratelli d’Italia (Bratje Italije) in voditeljico Giorgio Meloni na čelu.

Giorgia Meloni je znana Primorcem na obeh straneh meje, recimo po nasprotovanju vrnitvi Narodnega doma v Trstu v slovenske roke. Ali pa z zavzemanjem za kazenski pregon vseh, ki ugovarjajo zavajajočemu italijanskemu narativu o fojbah, pri čemer prostodušno izkrivlja zgodovino slovenskih in vseh drugih žrtev upora zoper zgodovinski fašizem.

Skrajna desnica je na marginah vedno obstajala – tudi Giorgia Meloni je svojo politično kariero začela kot mlada aktivistka nekdanje stranke MSI, direktne naslednice poraženega Mussolinjevega režima. Ampak k ponavljajočemu uspehu tovrstne politike v Evropi v zadnjih letih – pravkar tudi na Švedskem – botrujeta najmanj dva zunanja dejavnika.

Prvi so uveljavljeni politiki desne (in tudi leve sredine), ki so mislili, da bodo radikalno desnico “prehiteli po desni” s tem, ko bodo kopirali njihovo retoriko strašenja pred migranti in islamisti. Vse, kar so s tem dosegli, je, da so jim dali več javne pozornosti in legitimnosti ter tlakovali pot za njihove volilne preboje.

Drugi dejavnik pa je sama struktura evropskih integracij, ki poglablja neenakosti med državami članicami, s tem pa ustvarja plodna tla za vzpon nacionalistov, desnih populistov in neofašistov vseh vrst. Oni kapitalizirajo na popolnoma realnih občutkih nezadovoljstva in izgube stabilnosti v družbi, ampak jih usmerjajo v popolnoma napačno smer. Stran od ekscesov kapitalizma, namesto tega kažejo s prstom na priseljence in ostale družbene manjšine.

Vlada Giorgie Meloni, Mattea Salvinija in Silvia Berlusconija bo počela točno to. To ne bo stabilna vlada, kot ni bila stabilna nobena druga v italjianskem političnem prostoru najmanj zadnjih 10 let. In manj kot bodo imeli odgovorov na dejanske težave italijanske družbe, bolj privlačna tarča bodo manjšine – med njimi tudi zamejski Slovenci.

V Levici bomo zato dogajanje na drugi strani meje budno spremljali in se odzvali na vsak napad na pravice in dostojanstvo Slovencev na drugi strani meje.

Fašizem nikoli ni bil in nikoli ne bo odgovor!

Deli.