Vložili smo kandidaturo za evropske volitve!

Danes je Levica s podporo volivk in volivcev vložila kandidaturo za volitve v Evropski parlament. Nosilka liste in spitzenkandidatka Evropske levice Violeta Tomić je kandidaturo vložila v spremstvu kandidatov in kandidatk na listi Levice, poslancev in poslank Levice ter Gabriele Zimmer, vodje skupine levih strank GUE / NGL v Evropskem parlamentu, na Državno volilno komisijo.

Na kandidatni listi je osem kandidatk in kandidatov. Poleg Violete Tomić še dr. Sašo Slaček Brlek, raziskovalec na Fakulteti za družbene vede, strokovna sodelavka v Mladinskem svetu Slovenije Ana Štromajer, nekdanji rektor mariborske univerze dr. Danijel Rebolj, sociologinja Urška Lipovž, samostojni podjetnik Lovro Centrih, kuharska mojstrica in humanitarka Alma Rekić ter koordinator stranke Luka Mesec, ki se na volitve podaja z zadnjega mesta.

Nosilka liste Violeta Tomić je ob vložitvi kandidature dejala, da Evropa potrebuje korenite spremembe: “Zadnje desetletje smo se ukvarjali z reševanjem krize, kar je povzročilo, da so revni postali še revnejši in bogati še bogatejši. Čas je, da se na prvo mesto postavi ljudi. Evropa nujno potrebuje minimalne skupne socialne standarde, kamor sodi tudi minimalna plača, in zelen investicijski načrt, ki bo naslovil okoljsko krizo.”

Evropska unija je nedemokratična in namesto ljudi rešuje banke. Govorimo o Evropi dveh hitrosti, ki jo pesti vedno hujša okoljska kriza. Vendar Evropa taka ni postala sama od sebe. Tako Evropo je ustvarila velika koalicija, ki ji vlada že leta; koalicija med konservativci, liberalci in socialnimi demokrati. Slovenska levica v Evropskem parlamentu do sedaj ni imela predstavnika. Cilj Levice je Evropa, v katero bodo ljudje lahko verjeli. Takšna Evropa je lahko le demokratična, socialna in ekološka; Evropa, ki deluje v korist vseh prebivalk in prebivalcev.

Gabriele Zimmer: “Če hočemo, da Evropska unija postane skupen in socialen projekt, moramo iti na volitve. V Evropskem parlamentu potrebujemo predstavnike progresivnih sil, tudi iz držav evropske periferije.”

Koordinator Levice Luka Mesec: “Glas za Levico je glas za spremembo. Glas za alternativo. Glas za progresivno Evropo. In konec koncev glas za to, da Evropa postane to, kar je bilo obljubljeno, ko se ji je Slovenija pridružila: skupnost, ki jo združujejo zaveze k socialni državi, demokraciji, varovanju okolja in človekovih pravic. Glas za nas je glas za to, da bo Evropa postala Evropa za vse, ne le za peščico.”

Časi floskul z opozarjanjem na spremembe so minili, zdaj je čas za ukrepanje. Za Evropo ljudi, ne kapitala!

 

Deli.