Vlado Šega: Prosti trg je kriv za ponorele cene energije

»Za vse ljubitelje prostega trga – malce poenostavljena razlaga, kaj se dogaja na področju energentov. Trgovci v naši deželici so dva dneva nazaj na borzah v enem trgovalnem dnevu obrnili za 1540 MWh elektrike. To je nekajkratnik celotne dnevne električne porabe v Sloveniji. Trgovala pa se je po ceni 635 €/MWh. Za primerjavo, na dravskih elektrarnah jo proizvajamo po ceni približno 25 €/MWh (včerajšnji neslavni rekord na borzi pa je še višji, kar 850 €/MWh).

To znese nekoliko manj kot en milijonček evrov. Stroškovna cena teh 1540 MWh pa je slabih 100 tisoč evrov. Po domače – v torek so nekateri s pomočjo prostega trga, ki bi naj tako lepo “uravnaval cene”, pospravili v žep 900 tisoč evrov dobička od prekupčevanja, od česa proizvajalci elektrike nimamo niti centa koristi.
Kdor si upa, naj to pomnoži na celotno Evropsko unijo. Pa na 356 dni v letu. Pa še na preostale vrste energentov, kjer se gredo podoben cirkus. Kar me resnično skrbi, je to, kje bodo vsi ti borzni reveži našli priveze za vse jahte, ki si jih bodo morali kupiti. Res je lep ta novi kapitalizem.
Očitno je, da globalni trg energentov in neoliberalna ureditev EU ne zadovoljujeta potreb nas navadnih državljanov in nas ne bosta rešila pred položnicami, ki letijo v nebo. V bistvu je prav ta trg, ki naj bi “uravnaval cene”, povzročil enormne položnice. Celotni sistem moramo obrniti na glavo, na način, da bo proizvajal energijo za dejanske potrebe ljudi, ne pa za astronomske dobičke borznih špekulantov, ki k proizvodnji, prenosu in distribuciji prav ničesar ne prispevajo. Vsi energenti – voda, veter, sonce, atomi in fosilna goriva – v svoji prvobitnosti izvirajo iz narave. Do njihovih učinkov, bi vsak slehernik moral imeti enakopraven dostop.«

Vlado Šega,
elektroenergetik in občinski svetnik Levice v Mariboru

Deli.