Solidarnost z Vladom Šego

V Levici izrekamo solidarnost z Vladimirjem Šego, ki je v teh dneh prejel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja s strani delodajalca. Povod je javno kritiziranje krovne energetske družbe HSE in načina, kako se je njena uprava zakockala z vnaprejšnjim prekupčevanjem električne energije. Pri tem je pridelala za okoli pol milijarde evrov minusa, ki bo navsezadnje padel na ramena nas, državljanov.

Opomina ne izpostavljamo zato, ker je Vlado Šega povezan s stranko. Nasprotno, gre za ponavljajoč vzorec ustrahovanja in poskusov utišanja delavskih predstavnikov, ki že desetletja vztrajno krha sindikalno organiziranje in sodelovanje delavcev pri upravljanju na Slovenskem.

Gre preprosto za to, se delodajalci še kako dobro zavedajo, da lahko s formalnimi sankcijami utišajo ali odstranijo delavske predstavnike – ne glede na to, na kako neosnovanih ali za lase privlečenih razlogih so sankcije dejansko utemeljene. Delavec ima v takšnem primeru na voljo dve možnosti: ali se v povsem razumljivem eksistenčnem strahu za službo umakne ali pa nadaljuje konflikt na sodišču, kjer bo prišel do potencialno ugodnega razpleta šele po letih dragega, stresnega in zamudnega pravdanja.

Podobnim zgodbam smo bili v preteklih letih priča vsepovsod: na tnalu so se znašli sindikalisti in člani svetov delavcev v tako različno organiziranih družbah, kot so Lidl Slovenija, Adria Mobil, HSE, Arriva, Pošta Slovenije ali Sintal.

Rešitev za tovrstne zlorabe smo v Levici predlagali že pred leti in jo bomo zagovarjali tudi v tem mandatu: ugotavljanje (ne)upravičenosti sankcij proti delavskim predstavnikom naj ne poteka “za nazaj”, ampak preventivno. V primeru, da se delavski predstavnik pritoži in zahteva pravno varstvo, to pomeni, da se izvajanje sankcije zadrži do razpleta. Takšna ureditev je tudi edina v skladu z mednarodno konvencijo o delu, katere sopodpisnica je Republika Slovenija.

Delavec in delodajalec bosta vedno v neenakem položaju. Zato moramo zavarovati tiste, ki izpostavljajo nepravilnosti in se trudijo izboljšati položaj zaposlenih.

Za delavske pravice in svobodo izražanja! 

 

Deli.