Vlado Šega: »Spoštovani levosredinski pol«

Spoštovani levosredinski pol.

Kar precej časa ste bili na oblasti in delali slabo. Zelo slabo. Sedaj smo dobili vlado, ki pa dela katastrofalno slabo. Menite, da se bomo Slovenci ponovno zadovoljili s slabo vlado, le za to, da zrušimo tole katastrofalno slabo vlado? Prišli smo z dežja pod kap in nikakor ne mislite, da bomo veseli in zadovoljni z vrnitvijo pod dež. Upam, da ne!

Državno premoženje ste vodili slabo. Klientelizem, politično prijateljsko kadrovanje, centralizacija, neodgovornost, netransparentnost so bili na dnevnem redu vašega delovanja. Ta vlada bi pa naše skupno premoženje kar razprodala, sprivatizirala in tako rekoč podarila tujemu kapitalu.

Do kulture ste se obnašali mačehovsko. Obravnavali ste jo zgolj kot nek nepotreben strošek, ki ste ga tolerirali zaradi ljubega miru in dobrega vtisa. Ta vlada pa bi kulturo povsem razgradila, uničila vsako kritično misel in jo povsem prepustila trgu.

Z naravovarstveno stroko ste se pogovarjali zgolj toliko, kolikor je bilo potrebno za politično všečnost. Zelen preboj in razogljičenje družbe ste jemali le kot nadležno nujo zadostiti administraciji EU. Ta vlada pa je vse »zeleno« enostavno izbrisala iz svojega besednjaka in zagnala svoj uničevalni buldožer.

V zdravstvu, pa tudi v državnih podjetjih, ste dopuščali koruptivne prakse. Za oškodovanje posrednega in neposrednega državnega premoženja niste sprožili niti ene odškodninske tožbe. Niti enega nadzornika ali poslovodstva niste sankcionirali zaradi škodljivih odločitev. Ta vlada je le še pristavila svoj piskrček, preusmerila vodo na svoj mlin in dala borbo za zaslužkarstvo in kraje v peto prestavo. Seveda ne bo vaših preganjala, da ne bi potem vi njihovih.

Na skladnejši regionalni razvoj pa tako vsi skupaj pozabite, ko prečkate Trojane. Z (po)razdelitvijo fikusov in tajnic se ne boste zmazali.

Če nam je korona (upam) pokazala, da lahko živimo z manjšo dozo brezumnega potrošništva, potem je morda tudi tale aktualna vlada pokazala, kako nizko lahko pademo v medčloveških odnosih, potvarjanju zgodovine, sovraštvu, samovšečnosti, nacionalizmu, delitvami, izključevanjem … to kar imamo sedaj, je šele ogenj, ni še požar. Vsaj zaenkrat še ne – smo pa na dobri (neizbežni?) poti.

Upam, da je ta zgodba tudi vam na levi strani sredine vsaj malce nastavila ogledalo. Zgolj biti proti Janši zame ni dovolj. Vsekakor pa ni dovolj, da boste volivce, predvsem tiste, ki jim bolj »dol visi«, spravili na volišče. Janša je prefrigan politik, dober taktik in zelo lepo vas (nas) zapeljuje z dnevnimi trapastimi tviti ter tako zamegljuje in odvrača pozornost od resničnih težav. Prepiri in nabijanje so povsem zameglili konstruktivno kritiko. Sedaj imate idealno priložnost, ne le, da našo deželico spravite nazaj na ustaljene tirnice, temveč na prava, boljša pota. Ne le, da nas rešite te vlade, temveč da popravite tudi svoje grehe in slabe prakse. Za kaj takšnega pa boste morali biti malo bolj konstruktivni, načelni in predvsem pošteni. Upam, da ljudje ob menjavi vlade (kdaj pač bo) ne bodo nehali pritiskati na pedale. Vsaj tako dolgo ne, dokler ne bodo vidni rezultati pozitivnih sprememb.

Torej spoštovani kolegi z leve sredine, glave skupaj in nas prepričajte. Pa pohitite, preden potonemo.

Kdor pa v tem zapisu vidi le kanček odobravanja aktualni vladi, naj ga še enkrat pazljivo prebere.

Vlado Šega,
občinski svetnik Levice v Mariboru

Deli.